Nikola Janković
Nikola Janković Foto: N1

Nikola Janković iz Udruženja "Ivent industrija" kaže da je ljudima koji se bave organizacijom venčanja, zabava, iznajmljivanjem i prodajom venčanica, muzičarima, fotografima, osobama koje se bave pirotehnikom, iznajmljivanjem tehničke opreme već 13 meseci obesmišljen i onemogućen rad.

„Neke mere su potpuno obesmislile rad, bez sektorske pomoći preživljavamo sve ovo. Imali smo sastanak sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem, a prisustvovali su i predstavnici Privredne komore Srbije i kabineta premijerke Srbije Ane Brnabić. Dobili smo neke pozitivne signale, protokoli će biti upućeni Vladi Srbije, a uradio ih je Gradski zavod za javno zdravlje. Navodi se kako mogu da se izvedu venčanja u Srbiji u zatvorenom i na otvorenom, a takođe i kako barovi i noćni klubovi mogu da funkcionišu“, kaže Janković za N1.

On kaže da mnogo klijenata čeka i navodi podatak da 30.000 parova čeka venčanje.

„Prošle godine je od 25.000 zakazanih venčanja realizovano samo pet hiljada, vidi se da je u suštini haos na tom tržištu“, smatra Janković.

Ističe da je moguće organizovati venčanje na kome će se poštovati epidemijske mere.

„Nema čestitanja, nema kontakata, već samo tradicionalno čestitanje, objašnjeno je da se traži do pet osoba za jednim stolom, da postoji ‘barijera’ između muzike i gostiju. To sve izgleda komplikovano, ali kako broj zaraženih bude padao, mere će se ukidati. Mladenci su prvi inicijatori svega toga“, kazao je Janković i dodao da Srbija poseduje veliki broj lokala na otvorenom.

„Uz sve to Ivent industrija je predala zahtev Ministarstvu finansija, tražili smo da nam se daju neke olakšice za plaćanja, do momenta rešenja problema, ali smo naišli na tvrd stav. Oni kažu da ne mogu da nas ‘prepoznaju’ i da ne mogu da nas odvoje od restorana, mada smo mi ponudili rešenje. Zbog toga se 12. aprila okupljamo ispred Vlade sa svim udruženjima koja su podržala protest“, ocenjuje Nikola Janković.

On dodaje da je najveći problem to što ne postoje šifre koje opisuju ivent industriju.

„Mi smo to pokušali da rešimo, kako bismo bili prepoznati, nismo naišli na pozitivan odgovor. Severna Makedonija koje je siromašija zemlja je uspela to da reši“, zaključio je Janković iz Udruženja „Ivent industrija“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar