Foto: Vesna Lalić, Promo

"Naše Javno preduzeće se nalazi na ivici kolapsa. U dubokoj je krizi koja nije vezana samo za katastrofalno finansijsko stanje, već što je još gore, ne vide se efikasni i pouzdani načini i metode koji vode ka strabilizaciji i normalizaciji proizvodnje", navodi se u saopštenju Izvršnog odbora Sindikata radnika EPS-a, koje je potpisao predsednik Radoslav Krsmanović.

Kako se navodi u saopštenju, proizvodnja električne energije u termo sektoru je ugrožena i dovedena u gotovo bezizlaznu situaciju, „pre svega odnosom Ministarstva rudarstva i energetike prema EPS-u“.

„Jednostavno, jasne strategije o daljem razvoju JP EPS nema, a izgleda da je neće ni biti. Različite interesne grupacije već duže vreme smišljeno i podmuklo urušavaju JP EPS i vode ga ka totalnom slabljenju. RB „Kolubara“ nikada nije pala na ovako niske grane i nikada nije na ovakav način ostavljena na milost i nemilost onima koji žele njenu propast u smislu da je tehnički spreče i onemoguće da ostvari neophodnu proizvodnju uglja, čije bi količine bile dovoljne da se obezbedi snabdevanje termoelektrana u Ogranku TENT Obrenovac. Neophodne investicije koje su trebale obezbediti blagovremeno otvaranje novih površinskih kopova, nabavku nove opreme za eksploataciju uglja u RB „Kolubara“ su u potpunosti izostale. Sa starom opremom, sa nedovoljnim brojem radnika, sa politikom koja se vodi sa ciljem kočenja i onemogućavanja proizvodnje u rudarskom sektoru, do ovoga je moralo doći“, navodi se.

Zatim se dodaje da ništa bolje stanje nije ni u termoelektranama, gde izostaju kapitalni remonti i gde su tekuća održavanja svedena na minimum.

„Ulaganja u termo sektor su do te mere restriktivna i ograničena da je više nego jasno da će se pojedina postrojenja odnosno blokovi sami od sebe pogasiti. Odricanje od proizvodnje električne energije iz uglja, namera da se pogase određeni blokovi u TENT-u i Kostolcu nedvosmisleno vodi ka potpunom i trajnom gubitku energetske stabilnosti Srbije“, piše u saopštenju, a prenosi Direktno.rs.

Ako je iko nevin u čitavoj ovoj situaciji onda su to radnici, poručuju iz Sindikata radnika EPS.

„Bez obzira na svoj mukotrpan rad, stručnost i odgovornost koje svakodnevno ulažu, zaposleni su dovedeni u potpuno podređen položaj u kojem su im ugržene zarade, radna mesta i egzistencija njih i njihovih porodica. Osim puste i bezvredne zahvalnosti za svoj rad, trud i muku koju svakodnevno ulažu, nisu dobili ništa. Planiran rast zarada za ovu godinu nije odobren pod izgovorom neostavrenih planova proizvodnje. Čijom krivicom i čijim neznanjem, nestručnošću i neradom?“, zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO – Ne prestaje partijski rat o krivici za stanje u EPS

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar