Foto:Michael Vi / Shutterstock.com/Screenshot/Infostud

Najmoćnija svetska kompanija Blek Rok (BlackRok) za koju je šira javnost u Srbiji prvi put čula kada je narodni poslanik Vladeta Janković u junu ove godine, zatražio od premijerke da odgovori da li je tačno da je ovaj globalni fond preuzeo spoljni dug Srbije od 34 milijarde evra, sada preko oglasa traži radnike u Srbiji. Oni su raspisali potražnju za dve radne pozicije, a između ostalog traže softverskog inženjera za potpredsednika svog predstavništva u Beogradu.

Za gigantski investicioni koncern Blek Rok, u stručnoj javnosti vezuje se asocijacija da je ova kompanija “vladar sveta”.

Ogromno bogatstvo koje poseduje Blek Rok, odnosno “Crna stena” meri se trilionima dolara, a prisutni su u celom svetu.

Foto: Tada Images / Shutterstock.com

Kada bi u jednoj rečenici trebalo da se opiše njihovo poslovanje, u najkraćem bi to bilo upravljenje investicionim fondovima, savetovanje centralnih banaka širom sveta, velikih ulagača, vlada brojnih zemalja i njihovih ministara finansija.

Široj javnosti u Srbiji, gotovo je nepoznat podatak da ovaj “vladar sveta” ima svoje predstavništvo u Srbiji još od 2019. godine.

Blek Rok je u aprilu 2019. kupio softversku kompaniju “eFront” sa 500 zaposlenih u Beogradu i od tada ta softverska kompanija, u Srbiji posluje pod globalnim nazivom “BlackRock”.

Kakve radnike traže?

Preko platforme za zapošljavanje Poslovi infostud, Blek Rok je oglasio potražnju za softverskim inženjerom za poziciju potpredsednika, kao i za osobu koja će raditi u “Programu za veterane i sportiste”.

Foto: Infostud

Od kandidata za poziciju potpredsednika traži se najmanje pet godina praktičnog iskustva u programiranju i dizajniranju distributivnih aplikacija, a kako stoji u oglasu, budućem zaposlenom se nudi da “zajedno grade sledeću generaciju tehnologija u svetu globalnih investicija”.

U oglasu za zaposlenog koji će raditi u Programu za veterane i sportiste, navedeno je da prednost imaju profesionalni vojnici, kao i sportisti i treneri koji su se u svom sportu takmičili na profesionalnom nivou.

Vladeta Janković: Da li je Blek Rok “vlasnik Srbije”?

Za ovu moćnu svetsku kompaniju šira srpska javnost je čula kada je narodni poslanik Vladeta Janković u Skupštini zatražio odgovor na pitanje da li je tačno da je Blek Rok otkupio javni dug Srbije, a da je naša zemlja zauzvrat založila svoja prirodna bogatstva.

“To je jedna svemoćna internacionalna kompanija, čiji je kapital preko tri triliona dolara i koja je upropastila Pakistan, Argentinu… Ovakvi glasovi koji se šire su toliko opasni, da bi premijerka trebalo da ih demantuje istine i mira radi. Ja to činim blagovremeno i u dobroj veri. Priča se da je ta kompanija koja u Beogradu širi poslove, preuzela spoljni dug Srbije koji u ovom trenutku iznosi 34 milijarde evra sa izgledima da dostigne 40 milijardi, a za to je Srbija morala nešto da založi. Ono što je Srbija mogla da založi mogu biti samo rudna bogatstva, energetski potencijal, poljoprivredno zemljište… Drugim rečima, i Beograd na vodi i PKB, sve su to sitnice. Ako je ova vest istina, mi smo onda zadužili Srbiju do svoje unučadi”, zatražio je Vladeta Janković odgovor od premijerke Ane Brnabić u junu ove godine.

Vladeta Janković
Vladeta Janković

Brnabić: Blek Rok poseduje 0,4 odsto javnog duga

Premijerka Srbije Ana Brnabić demantovala je navode koje je izneo Vladeta Janković i u svom odgovoru istakla da je Blek Rok jedan od fondova koji ulaže u domaće hartije od vrednosti. 

“Blek Rock nije preuzeo spoljni dug Srbije, jer obveznice koje poseduju predstavljaju 0,4 odsto od ukupnog javnog duga.  Blek Rok poseduje srpske evroobveznice u vrednosti od 138 miliona evra. To predstavlja 1,54 odsto od ukupno emitovnaih obveznica ili 0,4 odsto od ukupnog javnog duga Republike Srbije“, rekla je Brnabić.

Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ona je istakla da su sve obveznice Republike Srbije koje su izdate na međunarodnom tržištu neobezbeđene i objasnila šta to znači.

„To znači da se za njih ne garantuje imovinom Republike Srbije, jer bi inače vredele mnogo više. Ovako je to poverenje investitora, da će im se te pare isplatiti“, odgovorila je premijerka.

Blek Rok “tajni vladar sveta”

“Blek Rok je najmoćniji koncern na svetu, za koji niko nije čuo”, napisala je nemačka novinarka Hajke Buhter.

Ona je kao dugogodišnja dopisnica iz Amerike, specijalizovana za ekonomske teme, 2015. godine objavila knjigu o Blek Roku, a to je ujedno bila i prva knjiga o ovoj kompaniji.

Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Buhter je u knjizi napisala da je poslovanje Blek Roka poznato “samo pažljivim čitaocima ekonomskih rubrika” i u intervjuu za Dojče vele istakla da je ta kompanija “najveći upravnik imovine u svetu”.

“Kada u Nemačkoj automobili silaze sa pokretne trake ili rudari u Južnoj Americi vade rudu, fondovi Blek Roka ostvaruju dobit, a time i njegovi klijenti. Baš kao i kad američki naučnici razvijaju nove lekove, ili se u Africi iz rudnika vadi zlato. Blek Rok je svuda”, ispričala je Hajke Buhter.

BONUS VIDEO: Ima li razloga za brigu? Javni dug Srbije uvećan za više od 20 milijardi evra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare