Ima dovoljno gotovine – i u dinarima, i u devizama

Biznis 22. mar. 202009:55
Podeli:
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dinar će i dalje biti stabilan, promena ne samo da nema već NBS gotovo da nije ni morala da interveniše, rekla je za RTS guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković.

Prema njenim rečima, od početka godine NBS je prodala svega 215 miliona evra od čega je 90 prodala kada su građani burno reagovali tokom prva dva dana zbog pojave koronavirusa.

“Kada je početna reakcija prošla, i građani uvideli da nema potrebe za brigom jer je NBS spremna da održi sistem stabilnim pritisak je prestao” , rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković. gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a

Tabaković je rekla da će reagovati tako da se očuva stabilnost valute ali i celog sistema i da raspolažemo sa dovoljnim deviznim rezervama i u zemlji i u inostranstvu.

“Ima dovoljno u gotovini i u dinarima, i u devizama, i za štediše, i za tekuće potrebe. Takođe, ako bude potrebe, sredstva mogu da se povuku i iz deviznih rezervi koje se nalaze u inostranstvu”, rekla je Jorgovanka Tabaković.

Što se kredita tiče, guverner NBS kaže da nisu čekali da se građani boje, već su snizili referentnu kamatnu stopu.

“Prva od mera je, na predlog predsednika Vučića, da na tri meseca zamrznemo dospele obaveze za sve. To važi i za privredu i za građane, i za fizička pravna lica i za preduzetnike”, naglasila je ona.

Banke će produžiti rok za otplatu kredita.

“Građani mogu, a ne moraju da koriste ove mogućnosti, a banke moraju da se tome prilagode. NBS je pripremio mehanizme u skladu sa potrebama bankarskog sistema”, rekla je Tabaković i dodala: “Sada je važno da sačuvamo i ljude i sistem jer će oni podizati privredu kada ova situacija prođe.