Foto:shutterstock

Usled velikih suša, prinosi prvenstveno kukuruza i soje, a u manjoj meri i suncokreta, smanjeni su. Ipak, kako agroekonomista Žarko Galetin objašnjava za Nova.rs, lokalni faktori imaju najmanje uticaja na cenu ovih proizvoda u Srbiji – svetska tržišta mnogo su veći problem. Izvesno je da hrana poskupljuje i biće još skuplja, a za to nisu presudni suša i "Lucifer".

Kako kaže Galetin, prinosi su smanjeni – najviše kukuruza i soje, dok suncokret ipak nešto bolje podnosi sušu. Tako će on imati solidan prinos ove godine – oko tri tone po hektaru, što je ukupno oko 700.000 tona.

Šta utiče na njihove cene?

„Slično je kao i prošle godine, situacija sa pšenicom je solidna. Iako je ima manje nego tada ipak je pobegla od julske suše. A kada su u pitanju cene, one najviše zavise od dešavanja na međunarodnom tržištu“, objašnjava naš sagovornik.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

On ističe da je prinos pšenice i ove i prošle godine bio dobar, ali je cena na svetskom tržištu bila visoka.

„Pšenice trenutno, sa prošlogodišnjim zalihama, ima oko 3,7 tona, najviše do sada, ali joj je i dalje visoka cena, upravo jer na nju najviše utiču kretanja na svetskom tržištu“, kaže Galetin.

On navodi da je situacija ista i kod kukuruza, koji će „podbaciti“ na svetskom tržištu, što utiče i na njegovu cenu u Srbiji.

„Lokalno tržište utiče na cene, ali ne u velikoj meri, već se cene formiraju na svetskom tržištu. Na to utiču dešavanja u svetu – ako za primer uzmemo pšenicu, a izuzmemo Ukrajinu kao najvećeg evropskog proizvođača pšenice, vidimo da su zbog rata u problemu i ostale evropske države, konkretno Francuska, Španija, Italija i u manjoj meri Nemačka“, kaže Galetin za Nova.rs.

Suša je uticala i na soju, ali će situacija biti „solidna“, objašnjava naš sagovornik, i to prvenstveno jer su najveći svetski proizvođači soje Brazil i Argentina, koje se trenutno ne suočavaju sa problemima u uzgoju.

Hoće li biti nestašica?

I pored smanjenih prinosa, Galetin ističe da nestašica neće biti. Naime, prinosi će zadovoljiti domaće potrebe, ali će se izvoziti manje količine.

Poslednje cene na Produktnoj berzi

Tokom prošle nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu zabeležen je rast cena kukuruza od 3,59 odsto. Tako je prosečna cena kilograma kukuruza bez PDV-a iznosila 32,88 dinara.

Foto: Shutterstock

Soja je poskupela još više, i to za 7,75 odsto, te je prosečna cena kilograma soje iznosila 76,5 dinara bez PDV-a.

BONUS VIDEO Mogu li proizvođači brašna, ulja, žita i kukuruza i trgovci da nadoknade izgubljeno

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar