Foto:Pavle Ivković/Nova.rs

Agroekonomista Žarko Galetin rekao je gostujući u emisiji "Pokreni se" na TV Nova S da Uredba kojom se ograničavaju cene mesa može da dovede do pogoršanja njegovog kvaliteta, ali i da ćemo se nakon prestanka važenja Uredbe, suočiti sa ponovnim poskupljenjima, te da će cene vrlo verovatno biti još više nego što su bile pre samog zamrzavanja.

„Država je samo dopunila svoj arsenal mera kojima se utiče na tržište, što nikada ne može na duži rok da se završi dobro. Ja u ovoj meri više vidim jedan psihološki momenat, jedan trenutak u kom država ostavlja utisak na građane i potrošače da brine o njihovom standardu. Nesumnjivo je da će na kratak rok ova mera doneti svoj efekat, međutim da ste ovu inofrmaciju rekli potrošačima pre godinu dana, kada ste mogli da nađete svinjski but i za 450-500 dinara, da će se ova cena braniti po 709 dinara po kilogramu, koliko je ogranničila Uredba, mislili bi da je neka neslana šala. Međutim, cene idu gore, to je jedan trend koji je nezaustavljiv, tako da vidim kratkoročni efekat i više na tom psihološkom planu“, rekao je Galetin.

„Da li će to uticati na kvalitet vrsta mesa koje su sada pod cenovnom zaštitom – verovatno hoće. Ako ograničite sve vrste mesa i prerađevina koje jedna klanična industrija treba da proizvede, vi tada dovodite u ozbiljan problem tu istu klaničnu industriju koja će pribegavati različitim metodama da zaštiti svoj profit, da se obezbedi od elementarnog gubtika na taj način što će možda neke lošije klase mesa, koje će ih manje koštati u proizvodnji, iznositi na tržište i prodavati. Neću da prejudiciram da će se to desiti, ali nije isključeno. A tržište kad-tad kazni takve mere države koja se veoma meša u tržište“, dodao je.

Prema njegovim rečima, kada se cene odmrznu, u najboljem slučaju će se vratiti na stari nivo na kom su bile pre zamrzavanja, ali više veruje da će cene biti i više.

Glavni razlog za to je što će proizvođači želeti da povrate izgubljenu dobit, koju će imati kao posledicu ova mera.

BONUS VIDEO Zoran Matijević o poskupljenju mesa

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare