Hoteljeri: Problem su privatne žurke, pooštrite kontrole

Biznis 24. feb. 202113:49
Podeli:
Foto: HECTOR RETAMAL / AFP / Profimedia

Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske prvirede Srbije HORES saopštilo je da se hoteli i restorani pridružavaju zdravstveno-sanitarnih mera i odbacilo najavu Kriznog štaba o mogućem skraćivanju radnog vremena i eventualnom zatvaranju ugostiteljskih objekata i hotela. Oni pozivaju nadležne da pooštre kontrole, posebno žurki koje se organizuju u privatnom smeštaju. Traže produžavanje radnog vremena hotelskih restorana i snižavanje cene PCR testa za strance koji u Srbiji borave duže od tri dana.

„Smatramo da svi hoteli u gradskim, planinskih i banjskim turističkim destinacijama, poštuju zdravestvene mere (posebno sertifikovane od strane HORES-a), od fizičke distance, do primene svih zdravestveno-sanitarnih mera. Smatramo da je najveći problem nepoštovanje mera u privatnom smeštaju, s obzirom na to da je radno vreme ugostiteljskih objekata do 20 časova, odnosno za hotelske goste do 21 čas, a posle toga vremena se, u privatnim apartmanima, organizuju noćne žurke“ ističe se u saopštenju.

Hores Foto:Promo

HORES se, kako navode, zalaže za najveću moguću kontrolu svih objekata u ugostiteljstvu, posebno za kontrolu privatnog smeštaja, i doslednu primenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Ovo udruženje poziva inspekcijske službe, posebno turističku, sanitarnu i komunalnu inspekciju da, u punom kapacitetu, vrše nadzor.

Takođe, apeluje na Vladu Srbije da „pooštri kaznenu politiku za sve prekršioce koji ne poštuju ovaj zakon, kao i da poveća broj službenika i inspektora inspekcijskih službi“.

HORES predlaže produženje radnog vremena na hotelske restorane, kao nezavisne restorane do 22.30 časova, čime bi se izbeglo okupljanje građana u privatnom smeštaju.

Imajući u vidu da je „sektor ugostiteljstva i hotelijerstva, kao posledica pandemije virusa korona, pretrpeo ogromnu štetu, i da je najugroženija delatnost u Srbiji“, HORES, još jednom moli Vladu i Krizni štab da „podrže ugostiteljsku delatnost, i da donesu odluku da zaposleni u toj delatnosti budu tretirani kao prioriteti prilikom vakcinacije, čime bi se zaštitili i zaposleni i gosti“.

„Takođe, imajući u vidu da trenutno svaki gost značajan za svaki hotel i restoran, HORES je uputio molbu Vladi i Kriznom štabu da, za strane državljane koji borave u Srbiji duže od tri dana, cena PSR testa umesto 18.000 dinara, kao za ostale strance, bude kao i za naše državljane, dakle 9.000 dinara, uz dokaz da je stranac koristio usluge hotela, uz odgovarajuću potvrdu o boravku u hotelu“ navodi se u saopštenju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar