Foto: HECTOR RETAMAL / AFP / Profimedia

Mere koje je Vlada Srbija ponudila hotelsko-ugostiteljskom sektoru nisu dovoljne za oporavak jer je ta delatnost najviše ugrožena posledicama pandemije, ocenio je vlasnik Alko grupe sa šest hotela u Srbiji Miroljub Aleksić.

„Rad hotela u Vrnjačkoj Banji, Aranđelovcu, Novom Sadu, Šapcu i na Zlatiboru koji će se otvoriti za vikend, finansiraćemo iz proizvodnje ostalih firmi jer krediti nisu pomoć i moraju se vratiti, a prihoda nema jer gostiju nema u celoj Srbiji“, rekao je Aleksić za Betu.

Vlada Srbije je obećavala dodatnu finansijsku pomoć hotelsko-ugostiteljskom sektoru, ali je juče saopšteno da su to samo krediti za likvidnost.

Aleksić je rekao da će morati da smanji investicije u firmama koje će dotirati hotele i dodao da „on ne bi bio na mestu onih koji nemaju finansijske izvore iz kojih će pružati pomoć hotelima“.

Izneo je da su predstavnici ministarstava finansija i trgovine na sastanku u Privrednoj komori Srbije obećali da će i dalje razmatrati mogućnosti za dodatnu pomoć hotelima.

„Država nam je ponudila kredite iz Fonda za razvoj pod uslovom da firme koje posluju u grupi sa hotelima, nisu dobile pomoć države veću od 800.000 evra kroz tri minimalne zarade za radnike“, rekao je Aleksić.

Rekao je da on ne vidi ekonomsku logiku takvog uslovljavanja jer je svaka firma subjekat za sebe.

Naveo je da je za pozajmicu većim hotelima potrebna hipoteka i ručna zaloga na opremu, a ti hoteli su verovatno već stavili hipoteku prilikom uzimanja kredita za svoju izgradnju.

Ti uslovi bi, po njegovim rečima, morali biti fleksibilniji, a rekao je da je država obećala da će razmotriti svoje ograničenje otpuštanja radnika i povećati ga na više od deset odsto ukupnog broja zaposlenih, kako predviđa uredba o pomoći države privredi radi ublažavanja posledica pandemije.

„Moji hoteli zapošljavanju 450 ljudi i verovatno ću morati da optimizujem broj zaposlenih jer je nemoguće poslovati u situaciji kada nema prihoda, a moraju se plaćati sve dažbine“, rekao je Aleksić.

On je naveo da su hoteli dužni da i za period u kojem nisu radili, plate „angažovanu struju“ i po 50 osto nadoknada za TV program i autorska prava za izvodjenje muzičkih dela.

Država nije, kako je rekao, prihvatila ni predlog hotelsko-ugostiteljskog poslovnog udruženja da ne plaćaju dažbine javnim preduzećima, a nije preporučila ni lokalnim vlastima da se one odreknu nekih prihoda da bi hoteli preživeli.

Aleksić je rekao da su sve zemlje „potrčale da spasu“ hotelsko-ugostiteljski sektor jer jedan evro, zarađen u turizmu vredi 3,4 puta više od jednog evra zaradjenog izvozom.

„Ne verujem ni da će vaučerima od po 5.000 dinara koje država deli građanima Srbije, moći da se spase domaći turizam, jer je vrednost 400.000 vaučera ove godine 15 miliona evra što neće biti značajniji prihod hotelima, kao i zato što su vaučeri i prošle godine završili u apartmanima i privatnom smeštaju“, rekao je Aleksić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar