Georgi Genov / Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr

Hoteli u Srbiji izgubiće od 12. marta do 30. juna prihod od oko 230 miliona evra, od čega beogradski oko 130 miliona evra, zbog pandemije koronavirusa i zaustavljenog priliva gostiju, rekao je direktor poslovnog Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije Georgi Genov za agenciju Beta

On je rekao da je u hotelima u tom periodu otkazano 2,13 miliona noćenja od čega 933.000 u Beogradu, dok je u svetu otkazano oko 60 odsto turističkih aranžmana.

„Stranih gostiju u turizmu neće ni biti dok se ne pronađe vakcina, pa će hotelijeri morati da se okrenu domaćim gostima“, rekao je Genov.

Istakao je da je „hotelska industrija“ najteže pogođena privredna grana koja, računajući i zimsku sezonu, mesecima nema prihoda i ne zna kako da zadrži radnike u stalnom radnom odnosu.

Genov je ocenio da opšte mere podrške privredi, isplata minimalca za tri meseca i odlaganje otplate kredita na isti taj period, kao i krediti za likvidnost, neće biti dovoljni da se hoteli i restorani oporave od krize.

Dodao je da u Srbiji postoji 380 hotela od kojih 110 posluje u Beogradu i ukupno zapošljavanju 14.500 radnika na neodređeno vreme i 5.000 na određeno vreme, a da u ovom periodu trajanja pandemije radi samo 40 hotela u kojima su smešteni zdravstveni radnici.

On je rekao da svi hoteli imaju 18.000 soba, ali da ih je malo u planinskim centrima i banjama koje će ove godine verovatno biti najtraženije. O broju restorana u Srbiji, prema njegovim rečima, ne postoji tačna evidencija, ali se procenjuje da ih je oko 3.000.

Dodao je da su u najtežem položaju hoteli na Dunavu koji preko zime nemaju gostiju i ne rade i koji su zatvoreni u vreme kada je trebalo da bude otvorena turistička sezona.

„Nadamo se da će Vlada Srbije razumeti težak položaj hotela i pomoći koliko može preko sektorskih mera za najugroženije“, rekao je Genov.

Predlozi hotelijera

Ta turistička grana predložila je da država produži podršku u isplati plata za dodatnih tri meseca i odloži vraćanje kredita koje su uzeli gotovo svi za renoviranje i uredjenje hotela.

Među predlozima je i da se porez na imovinu ne plaća kada hotel ne radi, a to je veliko opterećenje jer hotel sa oko 200 soba godišnje u budžet države po tom osnovu uplati do 80 miliona dinara.

„Tražili smo i da se porez na dodatu vrednost (PDV) na hranu u hotelima smanji sa 20 na 10 odsto, jer nema logike da je porez na supu iz kesice devet odsto, a na supu u hotelu 20 odsto“, rekao je Genov.

Dodao je da su predložili da se sezonski radnici u hotelima angažuju pod istim uslovima kao sezonski radnici u hotelima.

Genov je rekao da su hoteli tražili i da ne plaćaju naknadu za izvođenje autorskih dela, za vreme dok ne rade, a ona za veći hotel iznosi i po 10.000-15.000 evra mesečno, kao i da ne plaćaju angažovanju snagu na potrošnju struje.

On je rekao da će veliki problem biti obezbediti socijalnu distancu, posebno u restoranima, jer domaći propisi predviđaju razdaljina od dva metra.

„Restorani u hotelima su veći, pa će tu problem za nijansu biti manji, ali druge zemlje, kao Nemačka i Italija su propisale razdaljinu izmedju gostiju od jedan do jedan i po metar. Ako se u Srbiji poštuje ta razdaljina restorani će raditi sa oko 30 odsto kapaciteta“, rekao je Genov.

Dodao je da će poseban problem biti i izdatak za zaštitnu opremu za zaposlene, obezbeđenje zaštitnih barijera i održanje sterilnih uslova u toaletima, kao i suočavanje sa gostima bez zaštitnih maski i rukavica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar