Ivan Bošnjak, Stojan Vujko i Mostogradnja Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs/Milos Tesic/ATAImages/Antonio Ahel/ATAImages

"Mostogradnja” je već tri godine u stečaju i vrlo je verovatno da će u skorije vreme njena imovina završiti na dobošu. Ključno je pitanje i ko će i po kojim uslovima kupiti imovinu ovog nekad uspešenog državnog preduzeća, u koju ulaze i hiljade kvadrata poslovnog prostora u samom centru Beograda. I ne samo to. Pošto je “Mostogradnja ING”, kćerka firma “Milenijum tima”, već preuzela deo radnika i uzela u zakup deo imovine, kao potencijalni kupac nameće se upravo ova privatna kompanija, čiji su vlasnici Stojan Vujko i Ivan Bošnjak, biznismeni bliski vlasti Srpske napredne stranke.

Mada nekadašnji građevinski gigant već više od decenije grca u dugovima i posle više bezuspešnih pokušaja privatizacije spao je na svega dva zaposlena, na ime ovog preduzeća vodi se ozbiljan broj nekretnina u Beogradu.

Hiljade kvadrata u centru Beograda

U samom centru grada, u Vlajkovićevoj ulici gde se nalazila upravna zgrada nekadašnjeg giganta dok je gradio mostove i tunele po celoj bivšoj Jugoslaviji, u katastru se na ime “Mostogradnje” vodi zgrada površine 375 kvadratnih metara sa pripadajućim podrumom od 297 kvadrata.

Kao odvojene katastarske jedinice u Vlajkovićevoj ulici se na ime “Mostogradnje” vodi i sedam poslovnih prostora. Najmanji od njih ima 174 kvadrata. Ostalih šest su približno slične veličine, svaki od oko 300 kvadratnih metara, a ukupne površine skoro 2.000 kvadrata. Na tri od šest tih prostora postoje hipoteka i zabeležba o izvršenju.

Bez obzira na ta opterećenja, ovaj poslovni prostor u centru Beograda predstavlja vrlo impresivnu imovinu za jedno preduzeće. Na ime “Mostogradnje” u centralnoj beogradskoj opštini vodi se i stan u Ulici majke Jevrosime, površine od 41 kvadrat. Tako, “Mostogradnja”, prema katastru, u samom centru Beograda ima skoro 3.000 kvadrata.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kada se krene dalje po beogradskim opštinama na “Mostogradnju” se u katastru vodi 28 parcela na Novom Beogradu, površine od oko 38.000 kvadrata. Preduzeće se u katastru takođe vodi i kao držalac 19 objekata na Savskom nasipu.

Nije isključeno da će se upravo Beograd na voditi širiti i na parcele koje pripadaju tom preduzeću. Zemljište čiji je korisnik Mostogradnja nalazi se tik uz most Gazela, sa novobeogradske strane.

Radnici te kompanije pričali su svojevremeno za Nova.rs da je privatna “Mostogradnja ING” 2021. godine preuzela deo zaposlenih, ali i iznajmila pojedine hale i pogone ovog državnog preduzeća u Batajnici.

Zemljište na poklon

Prema katastru, u Batajnici se na ime GP “Mostogradnje” vodi 19 objekata i tri stana prosečne površine oko 50 kvadrata. U tom naselju posrnuli gigant ima i 13 parcela ukupne površine više od 100.000 kvadrata, na koje ima pravo korišćenja.

Tu je važno napomenuti da kada se prodaje preduzeće u stečaju, onaj ko ga kupuje sa njim stiče i pravo korišćenja koje je to preduzeće imalo na određeno zemljište. Prošlog leta je usvojen zakon kojim je dozvoljena besplatna konverzija prava korišćenja na određeno zemljište u pravo svojine, pa onaj ko kupi “Mostogradnju” dobija besplatno i placeve koje je koristila u Batajnici.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na ime nekadašnjeg građevinskog giganta u katastru se vode i nepokretnosti u beogradskoj opštini Palilula. U pitanju su dva objekta u Krnjači, površine po 450 i 347 kvadratnih metara. Takođe, državna kompanija poseduje u toj opštini i 12 stanova, tri u Krnjači i devet na Paliluli.

„Milenijum tim“ bi da bude novi „Energoprojekt“

Pošto se jedan od vlasnika “Milenijum tima” Stojan Vujko na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu pohvalio da ta kompanija „apsolutno može da bude ono što je u doba Jugoslavije bio Energoprojekt, koji je kao izvoznik građevinskog znanja i usluga bio prisutan na stranim tržištima”, ne čudi njihovo interesovanje za “Mostogradnju”.

Stojan Vujko, Milenijum tim Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kada su 2021. godine osnovali “Mostogradnju ING”, ta nova firma, kako su govorili zaposleni, preuzela je veći deo radnika, ali i opreme starije i poznatije firme imenjakinje. Baš tada je državna kompanija otišla u stečaj i samo je pitanje na koji način će i njen preostali kapital, pretežno u nekretninama, preuzeti kćerka firma “Milenijum tima”, koja je već angažovana na ključnim državnim infrastrukturnim objektima.

Privatna “Mostogradnja ING” od tada ima meteorski uzlet u građevinarstvu Srbije, pa je 2023. godinu završila sa 214 zaposlenih i neto dobitkom od pola milijarde dinara, tačnije 562.415.000 dinara, što je oko 4,8 miliona evra. To je više nego duplo uvećana dobit u odnosu na prethodnu 2022. godinu.

U Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika nismo dobili odgovore na pitanje koliko nepokretnosti i opreme velike “Mostogradnje” i na koji način i pod kojim uslovima već koristi “Mostogradnja ING”, kao i da li se i kada očekuje prodaja posrnulog državnog građevinskog giganta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare