Grupacija Odbrambene industrije: Istiskuju nas domaći lobisti

Biznis 09. avg. 202000:03
Podeli:
Foto: N1

Poštovaćemo svaku odluku naše države, ali želimo da naglasimo da nijedna prodaja oružja nije bez druge strane i da nikome ne možete prodati ni metak da se ne javi uvređeni ili uplašeni sused, saopštila je Grupacija Odbrambene industrije Srbije (OIS).

Navikli smo da naše proizvode sa stranih tržišta istiskuju moćni i bogati lobisti, ali i za nas je novina da nas sa tržišta isključuju domaći lobisti i političari, navodi se u pismu, koje je grupacija OIS uputila javnosti i Ministarstvu odbrane zbog, kako je navela, sve učestalijih napada na Odbrambenu industriju Srbije

Svaki naš proizvod može da bude prodat tek ako se utrvrdi da ne ide ni u jednu zemlju koja je pod sankcijama UN. Sve ostale zemlje su tržište i mi se za prostor i poslove borimo sa moćnijim i bogatitijim od nas. Obično nas sapliću u inostranstvu, sada to rade i u Srbiji, navodi se u pismu dostavljenom iz Ministarstva odbrane.

„Povodom neprekidnih napada na svaki posao koji zaključimo, na svaki dinar koji pošteno i u skladu sa zakonom zaradimo, ovim putem želimo da kažemo javnosti da ti napadi koje trpi naša industrija i naša proizvodnja ne trpe naše kolege u svojim zemljama“, ističe se u pismu.

Ako nam se zabrani da poslujemo sa svakom zemljom koja na našem prostoru nema dovoljno jak lobi, onda je sudbina nas i naših porodica veoma neizvesna.

Grupaciju OIS Srbije čine fabrike koje se bave proizvodnjom naoružanja i vojne opreme i posluju većinskim državnim kapitalom.

„Zapošljavamo blizu 17.000 radnika, a sa nama sarađuje veliki broj domaćih kooperanata koji zapošljava još najmanje 20.000 ljudi“, navodi se u pismu.

„Prosečne zarade u OIS su iznad republičkog proseka i lako se može izračunati koliko porodica živi od onoga što proizvodimo i prodajemo. Naše fabrike se bave težišno proizvodnjom, a ponekada i trgovinom i plasmanom sopstvenih proizvoda. Oko 40 do 45 odsto ukupnog izvoza se ugovori direktno, a u većem broju slučajeva, baš kao i kod naših kolega u čitavom svetu, registrovani trgovci pronalaze posao na svetskom tržištu i otkupljuju naše proizvode koje dalje plasiraju svojim kupcima. Na domaćem tržištu naše fabrike prodaju proizvode iz sopstvenog programa vojsci i policiji bez posrednika“, navodi se u pismu.

Komentari

Vaš komentar