kredit, banka, novac, keš, pare
Foto: Shutterstock

Vrhovni kasacioni sud doneo je odluku da banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita i troškove osiguranja stambenog kredita. Ova odluka je u suprotnosti sa ranijim rešenjima i otvorila je mnoga pitanja čime je napravljen pravni vakuum koji će ostaviti mogućnost bankama da ostvaraju provizije, a da uopšte ne moraju da navode strukturu svojih troškova.

U toku prethodne nedelje građane je šokirala odluka Vrhovnog kasacionog suda koji je presudio da se bankama omogući da ostvaruju proviziju na troškove obrade kredita, a isto se odnosi na naplatu premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita. U obe situacije, banka ima pravo na naplatu troškova ukoliko su oni jasno navedeni u ugovoru.

Ovakva pravna situacija otvorila je brojna pitanja, a advokati su odlučili da svoje zahteve kanališu na protestu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Građani će morati da plate bankama 90 miliona evra“

Advokat Nemanja Injac rekao je za Nova.rs da će ukoliko se primene ove odredbe, građani koji su do sada tužili banke morati da joj isplate 90 miliona evra. On je podvukao da ovaj pravni stav još uvek nije obrazložen.

„U slučaju primene ovog protivustavnog i protivzakonitog stava, građani koji su tužili banke, njih oko 200.000 biće dužni da bankama isplate oko 90 miliona evra na ime sudskih troškova. U poslednje tri godine sudska praksa potpuno je ujednačena. Sve presude su u korist građana i sve su zasnovane na stavu Vrhovnog kasacionog suda iz 2018. godine, koji je rekao da su banke nezakonito naplaćivale troškove obrade kredita“, rekao je advokat za Nova.rs.

Nemanja Injac Foto: N1

On dodaje da se novom odlukom „potiru“ stotine hiljada presuda koje su do sada donete.

„VKS koji je i sam primenjivao stav iz 2018. godine i koji je zadužen da ujednacava sudsku praksu sada radi upravo suprotno i unosi razdor i haos, potire svaku pravnu sigurnost i gura sopstvene građane u propast, sve u korist banaka“, rekao je.

On izjavio da su u opasnosti svi građani, kako oni čiji su postupci još uvek u toku, tako i oni koji su već naplatili svoja potraživanja.

„Postoji uvek mogućnost VKS da odluči po reviziji i poništi pravosudnu odluku i da se postupak ponovo sprovede. U tom slučaju će banke dobiti spor“, rekao je advokat i podsetio da građani sve više traže povraćaj novca.

Efektiva: Više nema pravne sigurnosti

Dejan Gavrilović iz Efektive rekao je za Nova.rs da je veoma čudno što banke odjednom imaju pravo da naplaćuju troškove kredita, a da to nisu imale 20 godina.

“Od 2000. godine, pa sve do danas, postoje brojna rešenja Vrhovnog kasacionog suda prema kojima je kamatna stopa jedina cena po kojoj banke mogu da zarađuju i svi troškovi moraju biti sadržani u toj stopi. Još 2018. godine, nakon određenog broja tužbi koje su građani podneli, sud je zauzeo konkretan stav da banke nemaju pravo da naplaćuju trošak obrade kredita, osim ako nije taksativno navela šta taj trošak sadrži”, rekao je Gavrilović za Nova.rs i dodao:

Dejan Gavrilović
Foto: Medija centar

„Pošto nijedna banka to nije radila na adekvatan način, one su često gubile sporove koje su građani poveli protiv njih“, jasan je on.

Gavrilović ističe da su na osnovu stava Vrhovnog kasacionog suda građani od 2018. godine pokrenuli više od 170.000 tužbi protiv banaka.

“Sada je neko, a pretpostavljamo da su to banke, jer su žestoko lobirale prethodnih mesesci, odlučile da dodaju još jednu rečenicu koja kaže da imaju pravo da naplaćuju trošak obrade kredita i da ne moraju da obrazlože strukturu svojih troškova. Oni jednostavno tako samo uzimaju novac i to veliki problem. Kažu vam uzimamo dva odsto I prosto ne navedu zbog čega se to radi. Iste one sudije koje su pre nekoliko dana promenile svoj stav prema ovom pitanju su u prethodne tri godine donele preko 2.000 rešenja u kojima potvrđuju tužbe klijenata, tj banke nemaju pravo da naplaćuju ove troškove”, jasni je Gavrilović.

Iz Efektive poručuju da ne postoji sumnja da je došlo te velike korupcije.

“Sigurno korupcija dolazi od strane banaka, pronašli su liniju da dobiju uslugu od nekoga. Sećate se da su prošli put tri poslanika vladajuće koalicije zatražila autentično mišljenje tumačenja zakona o obligacionim odnosima. Siguran sam da se oni ne razumeju u ovu tematiku, a oni su baš tražili tumačenje zakona koje se tiče banaka. Meni deluje da je u pitanju velika korupcija”,rekao je Gavrilović i podvukao da ovakva pravna sitaucija stvara ogromnu nesigurnost kod građana.

“Nema više pravne sigurnosti, u šta mi da verujemo ukoliko se odredbe menjaju iz dana u dan. Sudije su godinama radile na jedan način, a od četvtka njima je sugerisano da čime na drugi način”, zaključio je Gavrilović.

Iz Udruženja banaka poručili su da očekuju da će ovog odlukom VKS biti stavljena tačna na jedan mučan period i za banka i klijente.

“Vrhovni kasacioni sud je svojim tumačenjem definisao kako sudska praksa treba da izgleda za sve tekuće i buduće sporove, što će omogućiti da se zaustavi talas sudskih procesa između klijenata i banaka i da se njihov odnos vrati u stanje zdravog partnerstva i saradnje, kakav je jedino i logičan”, rekli su iz Udruženja banaka.

Oni poručuju da su banke iskazale načelnu spremnost da u slučaju svakog povoljnog ishoda spora, ne naplaćuju od druge strane (tužilaca) troškove koje su same imale u vezi vođenja spora, kao od strane koja je izgubila spor, već da ti troškovi ostanu na teret banke. Dodaju da oni neće tužiti drugu stranu u sporu koji je okončan.

“Predmeti u kojima je doneta i izvršena presuda protiv banaka, takođe neće biti predmet bilo kakve pravne akcije banaka protiv klijenata”, navedeno je iz Udruženja banaka.

Vrhovni kasacioni sud pojašnjava

„Povodom izveštavanja medija i oglašavanja različitih strukovnih i nestrukovnih asocijacija o dopuni stava i stavovima koje je Vrhovni kasacioni sud usvojio na sednici Građanskog odeljenja održanoj 16. septembra 2021. godine, Opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda obaveštava javnost da je Vrhovni kasacioni sud najviša sudska instanca u Srbiji, te da stavove zauzima u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu, da isti nisu obavezujući, već služe ujednačavanju sudske prakse“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, sa stavovima koje je zauzeo Vrhovni kasacioni sud – „moguće je polemisati isključivo u zakonskim okvirima“.

„Opšta sednica, koju čine sve sudije Vrhovnog kasacionog suda, najoštrije osuđuje potrebu određenih interesnih grupa da davanjem sopstvenog tumčenja obmanu javnost i politizuju rad Vrhovnog kasacionog suda“, navodi se u saopštenju VKS.

Podsetimo, VKS je prošle nedelje usvojio dopunu svog stava iz maja 2018. godine, prema kojem su se sudovi do sada upravljali kada je reč o tužbama građana protiv banaka zbog naplate troškova obrade kredita. Prema toj dopuni, banke imaju pravo da naplaćuju naknade na ime troškova obrade kredita, bez obaveze da navode strukturu i visinu pojedinačnih t

 

Bonus video: Protest advokata u Nemanjinoj

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare