Nakon što je Narodna Banka Srbije omogućila novi moratorijum na kredite pitali smo građane koliko im ova mera znači i da li planiraju da je iskoriste. Neki su se, kako kažu za Nova.rs, prethodna tri meseca "opekli" pa ovu mogućnost više ne želi da krosite, neki kredite iz predostrostrožnosti ne uzimaju, dok ima i onih kojima ovo dobro dođe sve dok plate ne postanu "normalne".

Na pitanje da li je već koristio mogućnost odlaganja otplate rata, Ljubiša Blagojević kaže kako jeste i to van svoje volje.

„Kad su objavili to, ja nisam razumeo, mislio sam da moratorijum neću koristiti ako se ne prijavim“, kaže on.

Objašnjava da je, nakon isteka tri meseca moratorijuma na kredit, od Poštanske štedionice dobio da plati kamatu.

„To je sramota, zato što moratorijum znači da prekinete na tri meseca bilo kakva plaćanja i onda normalno plaćate, a oni su izmislili da se plaćaju kamate i to velike cifre. Ja mislim da moratorijum kakav propagira Poštanska štedionica ne odgovara nikome“, tvrdi Blagojević.

anketa
Foto: Nova.rs

Kako kaže, banci je već najavio da ovu mogućnost više neće koristiti.

„Sad sam im rekao da ubace u kompjuter da više nikad u životu neću koristiti moratorijum na kredite“, tvrdi on.

Beograđanin Ivan o ovoj meri ima drugačije mišljenje.

anketa
Foto: Nova.rs

„Koristio sam, nemam neki veliki kredit, ali svako odlaganje znači, pošto su uslovi takvi kakvi jesu i plate takve kakve jesu“, kaže on.

Dodaje da bi bilo u redu odlagati otplatu „mesec po mesec, dok se i situacija u firmama ne popravi, dok ne budu i plate normalne“.

Gospođa Mira priča kako je prvi put odložila otplatu kredita, ali da to ovog puta neće uraditi.

anketa
Foto: Nova.rs

„To se ne isplati. Platim svoje obaveze i mirna sam. Ta dva meseca mi ništa ne znače“, objašnjava ona.

Sa njenom strategijom se slaže i Radmila, koja, kako kaže, nema nameru da pauzira otplatu kredita.

anketa
Foto: Nova.rs

„To mi se ne isplati – rok otplate je duži, kamate plaćam. Ovako koliko sam podigla, toliko plaćam, i to je to“, kaže ona.

Sreli smo i veći broj građana koji nisu imali komentar na ove mere pomoći građanima, jer kako kažu, kreditna zaduženja nemaju.

Među nijima je Milorad Milašinović, koji smatra da nije pametno dugovati banci.

anketa
Foto: Nova.rs

„Meni to ništa ne znači, ja ne uzimam kredit. Ne mislim da je to dobro jer ko zna šta nas čeka na jesen“, poručuje on.

Povezane vesti:

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) usvojio je propise kojima dužnicima banaka i davalaca finansijskog lizinga omogućava da dodatno odlože obaveze po osnovu kredita, kreditnih proizvoda i lizinga, saopštila je NBS.

Dodatni moratorijum u otplati obaveza propisan je Odlukom o privremenim merama za banke radi ublažavanja posledica pandemije kovid-19 u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema i Odlukom o privremenim merama za davaoce finansijskog lizinga radi ublažavanja posledica pandemije kovid-19 u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema.

Dužnicima je omogućen još jedan zastoj u otplati obaveza prema bankama koje dospevaju od 1. avgusta 2020. godine zaključno sa 30. septembrom 2020. godine, kao i zastoj u otplati obaveza koje su dospele u julu ove godine, a dužnik ih nije izmirio.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare