Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Sudbina Geneks kule - simbola Beograda još je neizvesna. Treća prodaja poslovnog dela zgrade zakazana je za februar, a jedan od kupaca mogla bi da bude i država, jer objekat ima status kulturnog dobra. Pojedini procenitelji kažu da je sve manje naznaka da će se tako nešto dogoditi. Opozicija predlaže da se poslovni deo pretvori u studentski dom.

Reklamira slogan – uvek povoljno. A da li će na kraju tako da završi? Poslovni deo Geneks kule prvo je prodavan za dve milijarde dinara. Za manje od godinu dana, cena je više nego duplo manja – sada se njena vrednost procenjuje na 834 miliona dinara. Stanari kažu da podržavaju svako rešenje kao bi kula oživela, jer decenijama propada, prenosi N1.

„Ali je problem ovde, problem je ovog platoa koji ima 0,9 hektara koji nikada nije sređivan, a 0,6 hektara je vlasništvo grada Beograda, gradsko građevinsko zemljište, 0,3 hektara je republičko vlasništvo gde upravljanja imaju javna skloništa i kao što vidite sve je potpuno devastirano“, navodi Goran Miljuš, upravnik ulaza A Geneks kule.

To što su simboli grada Beograda devastirani, aktuelna vlast koristi – kako bi ih prodala po bagatelnim cenama, poručuje opozicija. Iz stanke Zajedno kažu da Geneks kula može i mora da se spasi kako ne bi otišla u ruke stranih investititora. Zato predlažu da poslovni deo otkupi država i prostor pretvori u studentski dom.

„Ideja je da studenti arhitekture, građevine, unutrašnjeg dizajna ko želi, jednostavno kreira unutrašnjost zgrade i da jednostavno studenti studentima poklone ovu zgradu i da napravimo zaista jedan pravi biser, da ovu zgradu sačuvamo“, navodi Đorđe Miketić iz stranke Zajedno.

„Jer, imamo iskustva, nažalost, i sa tim šta se događa sa kulturnim dobrima, šta se događa sa spomenicima kulture… Pogledajte samo šta se dešava sa zgradom Železničke stanice koja je najpre doživela da postane deponija“, navodi Dejan Atanacković, gradski odbornik.

U slučaju Geneks kule država može da bude kupac, jer je zgrada pre dve godine proglašena za kulturno dobro. A da je tako nešto realno, mišljenja su pojedini procenitelji. Kažu da ako novac može da se izdvoji za Nacionalni stadion, može i za jedan od simbola grada Beograda. Navode i da predlog za studentski dom nije dobro rešenje, jer ne donosi profit.

„Teško je naći najbolju i najisplativiju namenu za taj objekat, to mora da postane neki objekat koji je da kažemo istorijsko-kapitalno značaja, ali pod uslovom da se sredi i onaj drugi deo. Problem parcijalnog rešenja nije dobar, samo problem generalno kad se uradi, odnosno ceo taj plato, ceo taj objekat, mora da se sredi parkiranje, mora da se privede nekoj normalnoj nameni. Tek kad se to uradi, moći će da se proda“, navodi procenitelj Milić Đoković.

Treća prodaja poslovnog dela Geneks kule zakazana je za 6. februar.

BONUS VIDEO: Geneks kula – remek delo arhitekture prepušteno zubu vremena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare