Mihailo Gajic
Mihailo Gajić Foto:N1

Kod nas se preduzeća u državnom vlasništvu ponašaju kao neka vrsta partijskih feuda gde se, kad se piše koalicioni sporazum, više priča ko će biti šef kog preduzeća, a ne ko će biti na čelu kog ministarstva, kaže Mihailo Gajić, direkor ekonomske istraživačke jedinice u nevladinoj organizaciji LIBEK.

„U situaciji smo gde država gazi sama svoje zakone, a onda traži od nas koji nismo državni činioci da poštujemo druge zakone koje je ona napisala. Ta zakonska regulativa kaže da neko može biti u VD statusu direktora najduže 12 meseci, a mi imamo situaciju da su u VD statusu – godinama. Direktora u VD statusu moguće je smeniti potpisom ministra, a ako nekog redovno postavite – teže ga je smeniti jer za to postoji procedura. Preko VD statusa političari čine te direktore u potpunosti zavisnim od njih“, pojasnio je Gajić komentarišući najavljeno uvođenje profesionalnog menadžmenta iz Norveške u EPS.

Da je postojala politička volja to bi se promenilo, kaže Gajić, još pre ovog aranžmana sa MMF, a ne sada „kad je doteralo cara do duvara“.

„Kod nas nikada nije bilo problem napisati dobar zakon već ga – sprovesti“, naveo je Gajić.

Teoretski, dodaje – najbolje je da EPS ima nezavisni menadžment, nebitno da li je domaći ili strani.

Opširnije čitajte na N1.

***

BONUS VIDEO – Mihailo Gajić: Kada pričamo o politici, treba da se zapitamo gde nam je novčanik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar