Foto: Video/Nova.rs

Predsednik Udruženja radnika na internetu (frilenseri) Srbije Miran Pogačar rekao je danas da predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić nije dozvolio ulazak predstavnicima tog udruženja na sednicu kako bi učestvovali u raspravi o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak gradjana.

Pogačar je za Betu rekao da se nalaze ispred zgrade Skupštine i da će sačekati ako neko od poslanika izadje da razgovaraju o problemu oporezivanja frilensera.

Udruženje radnika na internetu nezadovoljno je Predlogom izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak gradjana i traži da se povuče iz procedure jer će im poreska opterećenja biti izuzetno visoka.

Država im je otpisala kamate, kako je navedeno u predlogu zakona, na dug u poslednjih pet godina, od 2015. godine, uvela neoporezivu mesečnu osnovicu od 32.000 dinara i obavezala da ostatak duga plaćaju u mesečnim ratama deset godina.

Predlogom izmena Zakona o porezu na dohodak je predvidjeno da od kraja prošle godine do 1. oktobra ove godine frilenseri porez plaćaju tako što će neoporezivi osnovica biti 18.300 dinara.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pogačar je rekao da su i dalje spremni za razgovor o trajnom rešenju oporezivanja radnika na internetu.

Rasprava o Predlogu izmena Zakona o porezu na dohodak gradjana je na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Srbije, na koj se se raspravlja i o rebalansu ovogodišnjeg budžeta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare