Trosobni apartmani u vilama Zlatibor Foto: Privatna arhiva

Zlatibor se po ceni nekretnina izdvojio kao jedna od najskupljih destinacija u Srbiji. Cena kvadrata je duplo veća u odnosu na Užice a cene poslovnih prostora i placeva su neuporedive.

Za 100 hiljada evra na Zlatiboruse može kupiti trosoban apartman površine 73 kvadrata na jednom spratu u novoizgrađenom kompleksu pet istih vila u nizu. Reč je o mirnijoj lokaciji, od centra Zlatibora udaljenoj oko dva kilometra. U pitanju je osmokrevetni apartman, kompletno opremljen novim nameštajem. U kompleksu postoji veliki broj parking mesta ali i hotel sa brojnim sadržajima.

U užem turističkom centru Zlatibora, za 100 hiljada evra se može kupitu apartman oko 50 kvadratnih metara u nekoj od novoizgrađenih zgrada. Ako su u pitanju apart hoteli onda se za istu cenu, površina umanjuje za desetak kvadrata.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Ono što može biti bolja investicija za taj iznos jesu dva manja apartmana od po oko 30 kvadrata u zgadama u centru Zlatibora izgrađenim pre oko četiri godine. To je dobra gradnja, kvalitetni i dobro opremljeni prostori. Kada su kuće u pitanju,, u užem centru se za taj novac sigurno ne može kupiti nikakva kuća ali u okolnim selima da, i to u dobrom stanju sa okućnicom“, kaže za naš portal vlasnica agencije za nekretnine „Stil Pro“ Branka Tunić Stančetić.

Užice

Za 100 hiljada evra u Užicu se može kupiti četvorosoban novoizgrađen stan površine 93 kvadratna metra. Zgrada je energetski efikasna, nalazi se u centru grada a stambena jedinica na prvom spratu. Spoljna stolarija je PVC , petokomorna sa ugrađenim aluminijumskim roletnama, klimatizovana. Podovi u sobama i hodniku su hrastovi parketi , sobna vrata od furniranog medijapana, u kupatilu španska keramika, grejanje centralno sa ugrađenim kalorimetrima. Stan se sastoji od hodnika, kupatila, wc-a, 3 spavaće sobe, dnevnog boravka sa kuhinjom i trpezarijom iz kog se izlazi na terasu. 

Četvorosobni stan u Užicu Foto: Privatna arhiva

Kvadrat u novogradnji u Užicu može se kupiti za 1.100 – 1.200 evra a kako nezvanično saznajemo, u zgradama čiji su temelji već zakopani, najvaljuju se cene od 1.500-1.600 evra. Za sto hiljada evra u Užicu se mogu kupiti dva stana od oko 40 kvadrata u novogradnji ili tri iste kvadrature u staroj gradnji. Trenutna tražnja je manja od ponude, pre svega za manjim stanovima.

 „Za 100.000 evra se može kupiti kuća od 160-180 kvadrata gde nema potrebe za dodatnim ulaganjima. Interesanno je da su kuće u Užicu, građene 70-80-ih godine, površine od oko 60 kvadrata, ne mogu prodati za više od 40.000 evra, dok su takve iste kuće,  po okolnim prigradskim naseljima pa i selima, sa oko desetak ari placa, znatno skuplja. U Mokroj Gori, za kuću takvog tipa traže čak i 70 hiljada evra, tu je malo logike. Kuća iz perioda šezdesetih se može kupiti za oko 20 hiljada evra. Takve kuće su uglavnom u izvornom stanju pa obnova ili iznova gradnja, uglavnom podjednako košta. Kuće novijeg datuma su uglavnom skuplje“, kaže za Nova.rs direktorka agencije za nekretnine „Maks Magnus Invest“ Gordana Boljak.

Ono što je karakteristično za grad na Đetinji jeste da placeva za prodaju u centru grada nema. Investitori uglavnom kupuju kuće, kada plac dozvoljava gradnju, koje ruše pa grade zgrade. Oni koji grade kuće, uglavnom rade isto.

Kada su u pitanju poslovni prostori, najskuplji su duž Glavne ulice ali ih na prodaju godinama unazad i nema jer se kirije za takve prostore naplaćuju u hiljadama evra. Na prodaju su uglavnom poslovni prostori u tržnim centrima pa se za sto hiljada evra može kupiti poslovni prostor površine 100 metara kvadratnih.

Bonus video: Kupuju li Srbi nekretnine u u Albaniji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare