Foto: Promo

Postoje efikasne mere za smanjenje iseljavanja mladih, ali se za sada u javnosti pominju samo parcijalna, skupa i neproverena rešenja, upozorava Fiskalni savet Srbije.

Istraživanje Fiskalnog saveta pokazalo je da će emigracija mladog i kvalifikovanog stanovništva Srbije dodatno da poraste u narednih pet godina za 20-30 odsto, čak i uz relativno visok rast BDP-a od četiri odsto.

„Emigracije ne mogu da se zaustave, ali bi mogle da se smanje u odnosu na njihov sadašnji nivo ukoliko Vlada preduzme efikasne i sveobuhvatne mere zasnovane na utemeljenim analizama“, poručio je Fiskalni savet Srbije u najnovijoj analizi.

„Ukoliko Srbija u narednim godinama dostigne institucionalne standarde koji su uobičajeni u CIE, trend rasta emigracija bi se preokrenuo i smanjio za 10 do15 odsto u odnosu na sadašnji nivo. Povećanje zarada, uključujući čak i hipotetičko povećanje prosečne zarade na 900 evra do kraja 2025, neće preokrenuti rastući trend emigracija iz Srbije“, zaključio je Fiskalni savet.

Stav Fiskalnog saveta je da su ubedljivo najefikasnije mere unapređenje kvaliteta institucija (suzbijanje korupcije, poboljšanje vladavine prava) i poboljšanje kvaliteta javnih usluga (reforme zdravstva, školstva…) i da one mogu u narednih pet godina da preokrenu rastući trend emigracija mlade i kvalifikovane radne snage iz Srbije u Zapadnu Evropu.

„U javnosti se, međutim, za sada pominju samo parcijalna, skupa i neproverena rešenja, koja će, samim tim, najverovatnije biti neefikasna“, zaključio je Fiskalni savet u radnom papiru koji je pripremio za predstojeći Kopaonik Biznis forum.