Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta / Foto: Medija centar

Privredni rast ugrožavaju korupcija i nedovoljna vladavina prava, a odnedavno i sve veće iseljavanje mladih i kvalifikovanih ljudi, izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

„U Zapadnu Evropu iz Srbije emigrira oko jedan odsto radno sposobnog stanovništva godišnje, i taj trend se pogoršava. Jedini efikasan put kojim se može ići ka smanjenju emigracija iz zemlje je jačanje institucija i sprovođenje strukturnih reformi“, ocenio je Petrović u intervjuu za „Nedeljnik“.

On je istakao da povećanje zarada, čak i ukoliko bi bilo ekstremno snažno, ne može da ima presudnu ulogu u smanjenju emigracija jer su glavni problem sporog privrednog rasta neuređene osnove društva.

„Nema naznaka da se Srbija zaista reformiše i modernizuje. Zbog izostanka reformi Srbija je uvek među najlošije ocenjenim evropskim zemljama kad se mere kvalitet javnih usluga, razvijenost institucija i opšte funkcionisanje države“, naveo je Petrović.

Emigraciju neće zaustaviti plata od 900 evra

Na pitanje da li je moguće da se problem emigracije reši kada Srbija bude imala obećanu prosečnu platu od 900 evra, on je odgovorio da se to neće dogoditi „ni izbliza, čak ni kada bi to obećanje bilo kredibilno“.

„Hrvatska na primer već sad ima prosečnu platu od skoro 900 evra, a i dalje ima ogroman problem emigracije stanovništva. Sličan primer može biti i Rumunija u kojoj u poslednjih pet godina plate veoma snažno rastu (preko 10 odsto godišnje) i sada su premašile 700 evra, a emigracije ne samo što se u prethodnih pet godina nisu umanjile već su iz godine u godinu sve veće“ , upozorio je Petrović.

Prema njegovim rečima, to znači da  postoje još jači činioci od visine plate koji podstiču iseljavanje stanovništva u Zapadnu Evropu.

„Mi smo ekonometrijski analizirali podatke o emigracijama za sve zemlje CIE uključujući i Srbiju i pokazali da na iseljavanje stanovnika najviše utiče to koliko je dobro država uređena“, rekao je predsednik Fiskalnog saveta i naglasio da se emigracioni trend može preokrenuti samo jačanjem institucija i kroz sprovođenje strukturnih reformi.