Elektroprivreda Srbije je pre tri nedelje dodelilamilionski vredan posao obezbeđenja grupi ponuđača, među kojima su i dve poznate firme bliske Srpskoj naprednoj stranci. Reč je o "čuvenom" "Dobergardu" koji je dobio niz ugovora od države, kao i firmi "T&M Group Solutions" koja je postala poznata u vreme decembarskih izbora. Tada je otkriveno da su njena vozila dovozila fantomske birače iz Republike Srpske na beogradske lokalne izbore.

Elektroprivreda Srbije (EPS) je 8. maja sklopila ugovor za posao fizičko-tehničkog obezbeđenja objekata, a posao je dobila grupa firmi među kojima su dobro poznati “Dobergard” i “T&M Group Solutions”.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U konzorcijumu su još preduzeća “Pro tent”, Tele-Electro i O.L.D. Gard Security.

Te firme će u narednih 18 meseci, dakle godinu i po dana, obezbeđivati proizvodne objekte, zaposlene, pratiti video nadzor…

PROČITAJTE JOŠ

Njihovo angažovanje EPS će platiti 355 miliona dinara bez PDV-a, ili oko tri miliona evra. Cena sa PDV prelazi sumu od 3,6 miliona evra.

Pored ove, na tender se prijavila još jedna grupa ponuđača, ali je njihova ponuda bila viša.

Dovozili birače iz Republike Srpske, pa dobili vredne poslove

Firma “T&M Group Solutions” u fokusu javnosti našla se nakon decembarskih izbora, kada se saznalo da su vozila upravo ove kompanije uočena ispred Beogradske Arene, koja je bila zborno mesto za fantomske glasače iz Republike Srpske, koji su kasnije razvoženi na “svoja” biračka mesta. Samo nakon izbora 17. decembra, ova firma je od države dobila poslove čija je vrednost veća od 11 miliona evra.

Foto:Mirjana Jevtović/Radio Slobodna Evropa

Inače, direktor i suvlasnik ove firme je Dane Šijan, veoma blizak vladajućoj SNS, kojoj je u više navrata davao potpis podrške. To mu se, očigledno, isplatilo, pa je “T&M” (u konzorcijumima) u izbornoj godini, 2023, sklopio ugovore čija ukupna vrednost prelazi 213 miliona evra.

Interesantno je da je Šijan zajedno sa rukometašem Vladimirom Mandićem, sinom Momčila Mandića, nekadašnjeg ministra pravde u Vladi osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, priveden u Crnoj Gori uoči lokalnih izbora u Nikšiću u martu 2021. godine, a oni su se sumnjičili da su u Crnu Goru nelegalno unosili novac i pomagali koaliciji okupljenoj oko proruskog Demokratskog fronta. Njima je crnogorska policija je 14. oktobra 2022. na graničnom prelazu Metaljka iz pravca Bosne i Hercegovine, uručila rešenje o zabrani ulaska, jer je utvrđeno „da postoje razlozi nacionalne bezbednosti, koji su poznati Agenciji za nacionalnu bezbednost.“

Prvi posao od EPS-a, ko zna koji od države

“Dobergardu” ovo možda jeste prvi posao od EPS-a, kako se navodi na Portalu javnih nabavki, ali nikako nije prvi unosni posao od neke državne firme. Tako je ova kompanija verovatno najpoznatija po tome što je sa Elektrodistribucijom u oktobru 2023. godine sklopila ugovor o očitavanju brojila za struju.

“Dobergard” je takođe dobio posao obezbeđenja Beogradske tvrđave na Kalemegdanu, vredan oko 70 miliona dinara (gotovo 600.000 evra), a tu firmu angažovala su lokalna komunalna preduzeća, poput Vodovoda, Zelenila, Javnog osveteljenja…, ali i RTS, Pošta, APR i drugi.

BONUS VIDEO Bivši direktor EPS-a Miroslav Tomašević: Nadam se da nikom neće pasti na pamet da prodaje EPS po knjigovodstvenoj ceni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare