Vladimir Vasić
Vladimir Vasić Foto: N1

Prvi put od 7. aprila 2022. godine Narodna banka Srbije odlučila je da ne podigne referentnu kamatnu stopu. "Rekao bih da je ovo predah da vidimo da li su prethodne mere dale rezultate", kaže za N1 finansijski stručnjak Vladimir Vasić.

Iskreno se, kaže, nada da je ovo dobar signal.

„Kad posmatramo i Evropu i SAD, vidimo da inflacija usporava, da je krenula da pada. U EU je prosek oko šest odsto, u SAD nešto malo ispod šest“, navodi sagovornik N1.

Restriktivna monetarna politika, kaže, deluje i destimuliše potrošnju.

„Sada je samo pitanje da li da nastavimo ili ne. Videli smo da je Evropska centralna banka prošle nedelje podigla kamatnu stopu za samo 25 baznih poena. Mislim da se bližimo kraju ciklusa stezanja kaiša i da je Narodna banka Srbije je ovim potezom nepodizanja kamatne stope. S jedne strane, uvek znamo kada pričamo o restktivnoj monetarnoj politici da se pre ili kasnije reflektuje na cenu novca – naše ponašanje da li ćemo trošiti i koliko, da li ćemo se zaduživati i koliko. Uz to, morate da vodite računa da ne zaustavite ekonomiju, da se društveni proizvod kreira, stvara“, objašnjava Vasić.

PROČITAJTE JOŠ

Cene hrane, kaže, najviše doprinose rastu inflacije i to ne samo u Srbiji, već i u EU.

„Vidim iz nedelje u nedelju da na pijaci dolazi do pojeftinjenja. I zaključak NBS je negde usmeren ka tome da se čeka da inflacija drastičnije padne u drugoj polovini godine. Sve ove mere treba da daju rezultate, potrošnja se usporava, novac je skuplji, količina novca u opticaju je manja. To je ta klackalica – kupiti, ne kupiti, odložiti potrošnju ili ne“, objašnjava Vasić.

Efekte smirivanja inflacije bismo, kaže, mogli da osetimo u drugoj polovini 2024. godine, a izvesnije je – u prvoj polovini 2025, pošto će period restriktivne monetarne politike da se malo zadrži, ali se stope – neće povećavati.

Narodna banka Srbije je, podsetimo, saopštila da je referentnu kamatnu stopu danas zadržala na istom nivou i da je „ovakva odluka Izvršnog odbora u skladu i sa očekivanjem da će inflatorni pritisci u narednim mesecima početi da se smanjuju, osetnije od polovine ove godine“.

Podsetimo, ključna kamatna stopa NBS, na osnovu koje se formiraju sve druge dinarske stope u zemlji, 10. decembra 2020. u sklopu ekonomskih mera protiv pandemije koronavirusa, dodatno je spuštena na jedan odsto. Na tom nivou je bila sve do 7. aprila 2022. kada je odlukom Izvršnog odbora NBS povećana na 1,5 odsto. Usledilo je povećavanje ove stope još 12 puta, postepeno.

Poslednje povećanje bilo je 6. aprila 2023, za 0,25 procentnih poena, kada je referentna kamatna stopa NBS podignuta na šest odsto.

Sledeća sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će se odlučivati o visini referentne kamatne stope zakazana je za 8. jun 2023.

BONUS VIDEO: Aleksa Dokić i Jovan Ristić: Zašto su srpski proizvodi jeftiniji u Bosni i Hercegovini?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar