Foto:Predrag Petrović

Samostalni sindikat fabrike  ”Magneti Mareli” u Kragujevcu, najavio je štrajk upozorenja za utorak 12. januar, pošto je ta kompanija, tokom odmora izmenila Pravilnik o radu, ne obaveštavajući o tome reprezentativni sindikat, pišu Kragujevačke novine. Fabrika "Magneti Mareli’’ u kojoj se proizvode plastični branici za  model Fijat 500L,  od 2018. godine posluje pod nazivom "Fiat Plastic’’.

Sindikat podseća da je kompanija FIAT Plastic u vlasništvu Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Srbija i korisnik svih mogućih državnih subvencija i olakšica, kako pre tako i tokom epidemiološke krize, ucenama već pokušala da natera predstavnike sindikata da potpišu Kolektivni ugovor, koji sadrži nezakonite i neustavne odredbe, u kojem između ostalog stoji i odricanje od štrajka, što je, navode u sindikatu, mimo svake zakonske procedure.

„Komapnija Fiat Plastic na čelu sa Nikolom Jerotijevićem, menadžerom za ljudske resurse, ostvarila je svoje pretnje, pa je nakon nezakonitih pregovora o novom Kolektivnom ugovoru, koji su protekli u atmosferi pretnji i ucena, tokom odmora jednostrano izmenila Pravilnik o radu, a da o tome nije obavestila  reprezentativni sindikat“, navodi se u saopštenju ove sindikalne organizacije.

U sindikatu tvrde, da Kompanija pokušava da iskoristi trenutnu epidemiološku situaciju, kako bi opravdala smanjenje zarada radnika, navodnim gubicima usled smanjene proizvodnje.

Oni dodaju da nije tajna da FCA Srbija već godinama dozira proizvodnju u Srbiji, bez uvođenja obećanog novog modela, u višegodišnjem subvencionaškom igrokazu sa Vladom Republike Srbije, pa u sindikatu pitaju „da li sada sve mora da se slomi preko ledja radnika“.

„Radnici žele da rade, iako često rade u teškim uslovima, po vrelini i hladnoći, ponekad većim od zakonom propisanih, pa i tokom teške epidemiološke situacije, kao što je to sada slučaj. Za većinu radnika smanjenje zarada je težak udarac na kućni budžet, a odricanje od štrajka vređanje ljudskog dostojanstva, pa nemaju nameru da prihvate ništa od navedenog.

Umesto toga, radnici pozivaju FCA Srbija da konačno obezbedi proizvodnju novog modela, a ne da se bavi bahatim kršenjem zakona, kao što je bio slučaj tokom štrajka Fijatovih radnika, kada je statut krupnog  stranog ivestitora stavljen iznad Ustava Republike Srbije.

Kako bismo pokazali da smo odlučni u borbi za svoja prava i svoje dostojanstvo, najavili smo štrajk upozorenja za utorak 12.januar“’ ,navedeno je  u saopštenju koje je medijima prosledio Samostalni sindikat „Magneti Mareli“.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar