Foto: N1

Oko 120 radnika Fabrike reznog alata (FRA), kojima je radni odnos prestao pre 1. januara 2010. godine, diskriminisani su u odnosu na radnike koji su obuhvaćeni odgovarajućim socijalnim programom po odluci Ministarstva privrede, kažu u Nezavisnom sindikatu Čačak.

Predsednik tog sindikata, Milorad Piper, nije isključio ni proteste nezadovoljnih bivših radnika FRA ispred zgrade Gradske uprave u Čačku, ali i Ministarstva privrede, Vlade i Predsedništva Srbije u Beogradu.

„Obaveštvamo javnost da je rešavanjem statusa zaposlenih FRA a.d. iz Čačka kroz socijalni program obuhvaćeno i uplaćivanje neuplaćenog radnog staža za punih jedanaest i po godina počev od 01. januara 2010. godine do 10. marta 2021. godine kada je izvršen presek stanja i to za 440 trenutno zaposlenih u FRA a.d. iz Čačka, a sve to na osnovicu minimalne zarade u iznosu od 32.000,00 dinara za ceo period“, naveo je Piper.

Nezavisni sindikat radnika a.d. FRA ovim ukazuje na pokušaj diskriminacije između trenutno zaposlenih koji su obuhvaćeni ovim socijalnim programom i bivših zaposlenih kojima je radni odnos u preduzeću prestao pre ovog perioda po raznim osnovama, a nisu obuhvaćeni ovim programom tako da je nezadovoljstvo tih radnika veliko, jer smatraju da je država i resorno ministarstvo bilo u obavezi da i njima, od 100 do 120 bivših radnika, po istom principu poveže i uplati nedostajući radni staž.

Sindikat smatra da je ovaj socijalni program morao da se sprovede 7 do 8 godina ranije jer bi dugovanja prema zaposlenima i bivšim zaposlenima bila mnogo manja.

„U ovoj grupi postoje zaposleni koji su otišli u penziju čija je penzija upravo zbog ovog nerešenog statusa veća samo za 2.000 od poljoprivredne penzije, a sa stažom od 40 godina kao i zaposlenih koji su u ovom periodu napustili preduzeće i promenili poslodavca tako da je i njima za određeni period uskraćen radni staž“, istakao je Piper.

Foto: N1

Nekim penzionerima je penzija manja za šestinu od pripadajuće , nekima je manja za petinu, a najviše je onih kojima je penzija umanjena za četvrtinu, ukazao je on.

„Sve bi se to poboljšalo uplatom radnog staža, a i sprečio bi se pokušaj diskriminatorskog odnosa između zaposlenih i bivših zaposlenih. Ovo nezadovoljstvo bivših zaposlenih može da eskalira u proteste ispred Skupštine grada Čačka, resornog ministarstva privrede, Vlade Srbije i Predsedništva Srbije. Za sve ove aktivnosti bivši zaposleni imaju i imaće apsolutnu podršku Nezavisnog sindikata Čačka“, zaključio je Piper.

Bonus video – Ekološki protest

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar