Foto:Ana Marković/Nova.rs

Od prvog januara plate će u javnom sektoru skočiti za sedam i osam odsto, a inflacija u Srbiji već dostiže svoj vrhunac, pa će ova pompezna povećanja, ustvari, samo pratiti nezaustavljivi rast cena.

Predsednik Vučić je uz puna usta hvalisanja najavio da će od 1. januara uslediti povećanje plata vojsci, zdravstvenim i socijalnim radnicima od osam odsto, dok će u prosveti povećanje biti za sedam odsto.

Ipak, ovoj slavodobitnoj najavi prkosi realnost. Inflacija će u prvom tromesečju 2022. biti oko 7,5 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS) u svojoj publikaciji „Trendovi“ za 3. kvartal ove godine. Dakle, povišica će biti taman tolika da pokrije nove troškove i poskupljenja.

Lekari, prosvetari, vojska – svi oni koji su izgarali za vreme pandemije nemaju mnogo rarloga za optimizam.

Zbog inflacije i prema rečima stručnjaka loše ekonomske politike, tokom cele godine rašće cene od goriva, struje, pa do drugih životnih namirnica. Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk ističe da se povećanja očekuju već od januara, a da će veliki skok cena biti vidljiv nakon aprilskih izbora.

Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk rekao je za N1 televiziju da će od januara privrednicima poskupeti cena struje, te da će poskupeti i akcizni proizvodi, gorivo, cigarete i ostalo.

„Država je odlučila da zamrzne cene nekih namirnica, to je poslednji put bilo za vreme Miloševića i socijalizma. Nema besplatnog ručka – neko će to morati da plati. Da li će zbog toga EPS koji sada uvozi struju po pet, šest puta većim cenama nego što je prodaje građanima, iskazati gubitak, neko će morati da ga pokrije – ako ne bude para na njihovom računu, pokriće država. Poskupeće i svi akcizni proizvodi, jer će inflacija na kraju ove godine biti 8,9 posto, onaj varijabilni deo akcize će se povećati i poskupeće i gorivo i cigarete i ostalo“, rekao je Ćulibrk za N1.

Ni ekonomista Ljubomir Madžar u izjavi za Novu ne donosi lepe prognoze za nastavnike, lekare, vojsku, ali ni sve ostale građane Srbije. On smatra da se u narednom periodu može očekivati povećanje cena, najviše zbog administrativne odluke da se ograniči cena pojedinih namirnica. On podvlači da će inflacija biti velika, ali da se ne može tačno utvrditi koliko će cene rasti u januaru.

„Inflatorni zamah je prilično jak I mislim da se neće zaustaviti tokom sledeće godine. To znači da će cene nastaviti da rastu jer je tek počeo taj inflatorni polet. Smatram da kontrola, odnosno zabrana povećenja cena proizvoda nije dobra mera jer se tako inflacija ne može zaustaviti. Tako se samo povećavaju pritisci I pogoršava situacija. Čim je inflacija krenula, ona mora da ide svojim tokom“, kazao je Madžar.

Bonus video: Inflacija u Srbiji pojede jedno letovanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare