Foto:Nova S

Kada je Beograđanin Bojan Keneški podneo zahtev za razdelu postojećeg električnog brojila na stambenom objektu nije mogao ni da sanja da će mu za taj posao od Elektrodistribucije Srbije doći rešenje na milionski iznos. Iz Elektrodistribucije sada stiže odgovor, koji, suštinski, kaže: To je sve normalno.

Keneški je od Elektrodistribucije Srbije dobio rešenje na iznos od 1.109.163 dinara. Sami troškovi priključenja, kako se navodi u obaveštenju, iznose 911.726 dinara, zatim još 12.576 dinara za deo troškova sistema nastalih zbog priključenja objekta i na sve to PDV u iznosu od 184.860 dinara.

Ovaj zahtev Keneški je podneo jer dva stana dele isto brojilo, a sada se nalazi u neverovatnoj situaciji.

Odgovor Elektrodistribucije

Nova.rs se obratila Elektrodistribuciji za objašnjenje. Posle nekoliko dana čekanja dobili smo odgovor. Evo ga pred vama u integralnom obliku:

„Povodom teksta objavljenog u vašem mediju dana 07.10.2021. godine, pod naslovom „Distribucija mu je ispostavila račun od 10.000 evra za razdeljivanje brojila“, obaveštavamo vas sledeće:

Distributivna elektroenergetska mreža za napajanje objekata u K.O. Kneževac, gde se nalazi i stambeni objekat, je dimenzionisana i izgrađena u skladu sa važećim planskim dokumentima za to područje.
Uzimajući u obzir da je objekat u ulici Čajnička 3A nadograđen bez građevinske dozvole, a u naknadnom postupku je ishodovano Rešenje o ozakonjenju, Elektrodistribucija Srbije – ogranak Banovo brdo – nije imala saznanja o naknadnim potrebama za napajanje objekata (nisu izdavani uslovi za planska dokumenta, niti za priključenje novih objekata), zbog čega distributivna mreža nije pripremljena za priključenje novih korisnika.
S obzirom da je objekat ozakonjen, stekli su se uslovi za priključenje na distributivni sistem, ali je neophodna rekonstrukcija postojeće mreže o trošku Elektrodistribucije Srbije – ogranak Banovo brdo i izgradnja priključka o trošku stranke po Zakonu o energetici.

Objekat Stranke se trenutno napaja priključkom sa jednim brojilom“.

„Priključak nije tipski“

„Stranka je podnela zahtev za razdvajanje instalacija, koje podrazumeva ugradnju još jednog brojila. Treba istaći da se postojeće brojilo nalazi u mernom ormanu koji se nalazi u drugom objektu. S obzirom na to da u postojećem mernom ormanu nema mesta za još jedno brojilo i da kapacitet postojećeg napojnog voda nije dovoljan za napajanje još jednog korisnika, za Stranku je Rešenjem o odobrenju za priključenje definisan individualni priključak – poseban slučaj.

Priključak, u ovom slučaju, podrazumeva izgradnju novog kablovskog voda od mesta spajanja sa distributivnom mrežom do novog ormana mernog mesta, izgradnju novog ormana mernog mesta koji bi bio postavljen ispred objekta Stranke, prebacivanje postojećeg brojila u nov merni orman i ugradnju novog brojila. S obzirom na to da pomenuti priključak nije tipski, troškovi izgradnje priključka se obračunavaju na osnovu stvarnih količina potrebnog materijala, radova i usluga i cene takvih priključaka nisu uvek iste jer zavise od stanja na terenu, što nije slučaj za cene tipskih priključaka na koje se stranka poziva, koje je videla na internet stranici Elektrodistribucije Srbije.

Troškovi rekonstrukcije postojeće mreže, koja podrazumeva izgradnju kablovskog voda od postojeće trafo stanice do budućeg novog mesta spajanja sa distributivnom mrežom (KRO), postavljanje novog KRO i druge radove koji su navedeni u Rešenju, nisu sadržani u ceni priključenja i biće realizovani sredstvima Elektrodistribucije Srbije – ogranak Banovo brdo u iznosu od oko 1,2 miliona dinara.

„Prema metodologiji…“

Isto tako naglašavamo da prema Metodologiji, Stranka može na osnovu zahteva i samostalno da izvrši radove na izgradnji priključka, što je navedeno i na internet stranici Elektrodistribucije Srbije. U tom slučaju bi se sačinio ugovor o izgradnji priključka koji predviđa da stranka o svom trošku, angažujući izvođača radova, izvede radove sa isporukom materijala, a Elektrodistribuciji Srbije plati preostale troškove (službeni nadzor, pregled i priključenje, manipulacije u mreži itd.).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare