Šta ako vam dođe račun za struju od 0 dinara

Biznis 26. avg. 202107:00 > 07:50
Podeli:
Foto: N1

Osim što biste ovog leta mogli dobiti "napumpane" račune za struju, lako se može desiti i paradoks u suprotnom smeru - da vam računi iznose 0 dinara. Istražujući ovaj "fenomen", dobili smo i primere od čitalac, koji su efikasno "rešili" EPS.

Novinari naše redakcije su, inače, prethodnih dana razgovarali i sa ljudima koji dobijaju račun 900 dinara, što znači da su potrošili ukupno 40 dinara budući da samo priključak košta 860 dinara. Dakle, 860 dinara svakako morate platiti, a sve preko toga je vaša potrošnja.

Moramo priznati da nije realno da račun bude samo 40 dinara.

Tek potpuno nerealno zvuči slučaj pojedinih građana koji su dobili račune na 0 dinara. Jedan od njih, Danilo Vuksanović iz Beograda, dobio je ovakvo „pismo“ od Elektroprivrede.

Prepisku sa EPS nam je ustupio:

„Poštovani,

molim vas za informaciju zašto su računi za Maj i Jun 2021 nerealno niski. Prosečan račun za struju mi je oko 2200 RSD a u Maju je iznosio 864 RSD dok je u Junu bio 915 RSD. Takođe na računu se ne vidi grafički prikaz potrošnje za Maj i Jun pa sumnjam da ista nije ni očitana za navedene mesece. Da li EPS namerno ne očitava el. energiju kako bi razliku prikazao na računu u nekom budućem mesecu i na taj način uveo potrošače zbog nagomilane potrošnje za predhodne mesece u plavu i crvenu zonu kako bi naplatio skuplju struju? Napominjem da se ovo već dešavalo u predhodne 4 godine. Molim vas za objašnjenje niskih računa za maj i jun“, napisao je Vuksanović.

Odgovor je doneo razrešenje strujne misterije:

Foto: N1

„Poštovani,

vezano za merno mesto u Beogradu, ul. Borivoja Stevanovića, obaveštavamo Vas o sledećem: dana 29.07.2021. godine dat je nalog za kontrolno očitavanje predmetnog brojila. Prema donetom stanju sa terena korigovaćemo obračune maj i jun 2021. i podeliti ukupan utrošak prema broju dana u obračunskom periodu. Korigovani obračuni sa novim rokom za plaćanje biće poslati putem PTT-a početkom avgusta“, odgovorio mu je EPS.

Upravo je ovaj vid žalbi na niske i preterano visoke račune i najispravniji način da rešite vaše finansijske dubioze sa EPS-om. Koja je procedura za žalbe možete pogledati u posebnom tekstu.

Komentari

Vaš komentar