Nebojša Atanacković Foto: Medija centar

Pogoršanje epidemiološke situacije i pooštravanje mera u brojnim evropskim zemljama dodatno komplikuje već dovoljno tešku situaciju u kojoj su se našli privrednici u Srbiji, kaže za biznis.rs počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Iako su postojala očekivanja da će se pandemija intenzivirati na jesen, bilo je optimističnih prognoza, a sada imamo situaciju da se negde javlja drugi, negde treći talas, i to pre svega osećaju privrede od kojih Srbija u velikoj meri zavisi, ističe Atanacković.

„Oni koji se bave izvozom, ali i oni kojima je potreban repromaterijal iz uvoza, kako iz Azije, tako i iz Evrope, imaju probleme u nabavkama. Takođe, privrednici su u problemu jer ne mogu da realizuju svoje planove, pa ne znaju da li da investiraju ili da prelaze na neke druge oblike rada“, kaže Atanacković.

On navodi da je srpska privredna aktivnost u velikoj meri zavisna i od stranih investitora, koji su u Srbiju došli kako bi robu koje ovde proizvode plasirali uglavnom u zapadnu Evropu, a sada su i oni u teškoćama.

Prema njegovim rečima, ukoliko dođe do većih problema, država će moći ograničeno da pomogne pojedinim sektorima privrede, s obzirom da je „punjenje“ budžeta ove godine manje nego prethodne.

„Država bi mogla da pomogne ukoliko odustane od nekih razvojnih projekata, pa da se ta sredstva preusmere za pomoć privredi, ili da se ide ka novim zaduživanjima“, navodi on.

Naša privreda je specifična jer mi nismo razvijena industrijska zemlja, niti smo turistička zemlja, objašnjava Atanacković i dodaje da smo jedino imali sreće sa poljoprivredom koja je dobro prošla.

„Lošije prolaze zemlje kojima je turizam osnov bruto domaćeg proizvoda, kao i jake industrijske zemlje poput Nemačke“, zaključuje Atanacković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar