Poslednjih meseci svedoci smo velikog skoka cena gotovo svega, između ostalog, drastično su poskupele i montažne kuće. Tako je za jednu takvu kuću veličine oko 50-ak kvadrata prošle godine trebalo izdvojiti oko 22.000-23.000 evra, dok se cene ovakvih kuća pomenute kvadrature danas kreću oko 36.000-38.000 evra.

Tražnja za montažnim kućama poslednjih godina sve je veća, a posebno je skočila od početka epidemija koronavirusa, kada ove kuće dolaze u fokus ne samo zbog niže cene, već i brzine gradnje.

Sama cena montažnih kuća zavisi od njihove namene, modela, mesta gradnje i slično. Međutim, ni velika potražnja nije uticala na cenu montažnih kuća toliko, koliko je uticalo poskupljenje sirovina.

Stručnjaci otkrivaju da su sirovine za ove kuće skočile po 100, a neki proizvodi i do 300 posto.

„Sa pojavom korone došlo je do povećanja interesovanja za gradnju u prirodi. Iako je došlo do povećanja interesovanja, ono nije uticalo na cenu u velikom procentu. Drastično poskupljenje je došlo sa poskupljenjem sirovina prošle godine koje su skočile i za po 100 posto, dok su poluproizvodi od drveta skuplji za čak 200 i 300 posto“, otkriva Jovan Pavlović iz firme „Drvene kuće ‘Drvo pro'“ za TV Nova S.

Kada se govori o ceni po fazama izgradnje, za montažnu kuću u sivoj fazi neki budžet koji bi trebalo planirati jeste 300 evra po kvadratu, dok je on za gotove kuće po principu „ključ u ruke“ sada oko 500 evra.

„Jedna kuća od 50-ak kvadrata kreće se sada oko 36-38.000 evra, zavisno od mesta gradnje, modela i opreme, a ta kuća ranije je koštala 22.000-23.000 evra. To je neki realan paramater u razlici u ceni“, uporedio je Pavlović prošlogodišnje i aktuelne cene montažnih kuća u našoj zemlji.

Pavlović je istakao da je tendencija da se ljudi uglavnom opredeljuju za princip „ključ u ruke“ jer žele da sve imaju pod kontrolom izvođača radova.

Za montažne kuće u Srbiji uglavnom se opredeljuju mladi bračni parovi sa decom i povratnici iz inostranstva.

„Najčešći kupci su sada mladi parocvi sa malom decom kojima treba prosotor i boravak u prirodi, kao i povratnici koji su upoznati sa montažnom i drvenom gradnjom“, istakao je Pavlović.

Najčešće tražene lokacije u Srbiji za montažne kuće su Fruška gora, Divčibare, Kopaonik i Zlatibor.

„Montažna kuća je dobra investicija“

Građani se za montažne kuće opredeljuju najviše zbog komfora, boravka u prirodi, ali i zbog toga jer je ovo dobra investicija.

„Pre svega taj boravak u prirodi je glavna stvar, ali pored toga ovaj objekat je i dobra investicija jer mu vrednost drastično skače, kao i vrednost placeva u okolini i gotovih objekata. Dakle, pored toga što je sve lepo, sigurno, energetsko efikasno i zdravo za život drvena kuća je i dobra investicija“, zaključio je Pavlović.

****

BONUS VIDEO – Kićenje najlepše ukrašene kuće u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar