Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðordević kaže da uprkos epidemiji koronavirusa, u Srbiji nema povećanog broja otkaza u odnosu na prošlu godinu.

Govoreći o sastanku predstavnika države, sindikata i radnika u petak, na kojem bi trebalo da se razgovara i o povećanju minimalne cene rada, Ðorjdević kaže da tek treba da se dogovori dnevni red te ističe da je bitno da se ide ka tome da Srbija 2025. godine ima prosečnu platu 900 evra i prosečnu penziju 450.

„Kako će ova stanica biti završena i kako će pregovori biti završeni, videćemo. Bitno je da cilj bude ispunjen“, rekao je Ðorđević za RTS.

Ističe da su sindikati i radnici vrlo razumni i znaju kakva je situacija u zemlji.

On je apelovao na radnike koji nisu dobili isplaćene minimalce za vreme epidemije da se jave Inspekciji rada.

„Štitićemo njihova prava, ali nam treba dokaz za to. Biće potpuno anonimni, dogovorićemo se sa Inspekcijom rada kako da izađemo na teren i u skladu sa zakonom zaštitimo njihova prava“, poručuje Ðordević.

Kada su u pitanju radnici koji su ostali bez posla zbog epidemije koronavirusa, ministar Ðordević je rekao da u odnosu na prošlu godinu nema skoka u broju otkaza.

„Poslednji podatak koji imam iz PIO fonda jeste da smo, kada poredimo ovaj mesec i naplatu poreza i doprinosa, na nivou prošle godine – kao da nema korone. Čak smo i premašili ono što je bilo predviđeno“.

 

Tagovi