Foto:EPA-EFE/MARCO DE SWART

Domaći poljoprivredni proizvodi u februaru 2022. godine, u odnosu na isti mesec 2021. godine, poskupeli su za 17,9 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku. Najviše, za čak 131,3 odsto, poskupeo je - krompir.

„Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: žita (22,1 odsto), industrijsko bilje (24 odsto) i stoka i živina (20,3 dosto)“, objavio je RZS.

Domaće povrće poskupelo je za 37,3 odsto, dok je voće – pojeftinilo, i to za 20,9 odsto. Pšenica je skuplja za 34 procenta u odnosu na isti mesec 2021.

Inače, ovim istraživanjem RZS obuhvaćena su preduzeća i preduzetnici koji obavljaju otkup proizvoda poljoprivrede i ribarstva neposredno od porodičnih gazdinstava u cilju prodaje ili prerade otkupljenih proizvoda, kao i preduzeća koja prodaju proizvode poljoprivrede i ribarstva iz vlastite proizvodnje, piše N1.

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u februaru 2022. godine, u odnosu na januar 2022. godine, u proseku su povećane za 2,1 odsto.

„Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na januar 2022, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: žita (2,5 odsto) i Industrijsko bilje (5,4 odsto)“, ističu u RZS.

BONUS VIDEO – ANKETA – šta je sve poskupelo?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar