Foto: Privatna arhiva

Da majstor za torte možete da postanete čak i ako do pre nekoliko godina niste umeli jaje da ispečete, te da mali biznis možete potpuno neočekivano da stvorite u sopstvenoj kuhinji pokazuje Nikola Džaleta, teniski trener koji je reket zamenio kuhinjskim "alatom". On sada, pored redovnih odlazaka na teren, češće svraća i u kuhinju, gde se bavi izradom jedinstvenih "staklenih" i "plišanih" torti.

Kako Nikola govori za Nova.rs, sve je počelo kada su ga teniski turniri odveli u Ameriku, gde je probao poslastice koje tada nisu postojale u Srbiji.

Nikola Džaleta Foto: Privatna arhiva

„Vratio sam se i sećam se da je bila Nova godina, kada sam odlučio da pokušam da npravim rolnice sa cimetom koje obožavam, a tada ih nije bilo kod nas“, započinje Nikola, koji tada nije znao ni jaje da ispeče, i to bukvalno, kako kaže, te je bio gotovo siguran da njegova misija pravljenja rolnica neće biti uspešna.

Foto: Privatna arhiva

Našao je recept na internetu, počeo i uspeo.

„Bilo mi je zanimljivo što sam od brašna, praktično ni od čega, uspeo da napravim nešto jestivo i ukusno i tada sam počeo da na svakih par dana pravim nešto novo, što kod nas nije bilo popularno – braunije, američke perece, lava kejk, sufle, čokoladne kugle u kojima se nalazi kolač“, kaže Nikola.

Posle nekog vremena, na internetu je video staklene torte, ali mu nije ni palo na pamet da pokuša da ih napravi, misleći da nije moguće da mu ovo pođe za rukom.

Međutim, mesec dana kasnije, odlučio je da ipak pokuša, i opet mu je uspelo.

„Još više sam istraživao, shvatio da to nisu one klasične torte kao sa svadbe, koje imaju samo patišpanj i neki fil, neko da je skroz drugačija tekstura. Narednih par meseci sam usavršavao tehniku i eto, malo pomalo, od hobija, ovo je postalo kao neki drugi posao“, kaže on.

Da bi njegove torte izgledale onako kako izgledaju sada, bila su mu dva do tri meseca intenzivnog rada – tada je mogao da kaže da je to idealna glazura, ali i fil koji se ispod glazure nalazi.

Torta u kojoj možete da se ogledate – gotova za tri dana

„Proces je malo duži – za jednu tortu potrebna su mi tri dana, jer svaki segment mora da prenoći u frižideru. Takođe, glazura mora da se pravi dan ranije, da prenoći u frižideru, onda se rastopi, pa morate da čekate određenu temperaturu i teksturu glazure i tek tada prelivate prethodno zamrznutu tortu, kako bi se sve lepo spojilo“, objašnjava naš sagovornik.

Ljudi u Srbiji su, prema njegovim rečima, izuzetno zainteresovani za ovakve torte, prvenstveno jer su torte potpuno drugačije od onoga što nude poslastičarnice.

Iako sve deluje lepo i zabavno, Nikola kaže da sam proces pravljenja nije toliko jednostavan, prvenstveno jer je za početnike lako da naprave greške. Potrebno je iskustvo da biste mogli da prestanete da gledate u recept dok pravite tortu.

„Teška je i tehnika, sve mora u gram da bude tačno, a moraš malo i da upoznaš sastojke sa kojima radiš, da znaš da nisu svi isti kao na internetu. Moraš i da se prilagodiš jer ne mogu svi sastojci da se nađu u Srbiji, moraš da stekneš osećaj koliko je boje potrebno da dodaš da bi dobio određenu nijansu“, kaže Nikola.

Dodatnu komplikaciju stvara i to što ovo nije klasična torta koju svako može da napravi kod kuće.

Kako naš sagovornik objašnjava, potebna je posebna „oprema“ kojom se meri temperatura sastojaka, koja je vrlo precizno određena, a tu su i specifični kalupi.

Foto: Privatna arhiva

Pliš – elegantniji izbor

Druga vrsta torte koju Nikola pravi u okviru svog malog biznisa jesu i „velvet“ torte, koje izgledaju kao da su napravljene od pliša.

„To je potpuno drugačija tehnika, torte imaju mat izgled. U odnosu na glazuru koja se presijava, koja je lepa sama po sebi, ove torte izgledaju elegantnije, imaju drugačiju notu. Pri pravljenju tih torti, koristi se ‘mašina’ poput kompresora, da bi se na tortu naprskala posebna smesa. Isto je potrebno hladiti sve sastojke, potrebno je postići određenu temperaturu. I za ovu tortu treba više dana – smesa je gotova za desetak minuta, ne mora da se pravi dan ranije, ali zbog zamrzavanja svega je ipak potrebno vreme“, kaže Nikola.

Foto: Privatna arhiva

Naš sagovornik ističe da ne može da se odluči koje od ovih torti više voli da pravi – te se dešavalo da na jednoj torti kombinuje dve tehnike.

Foto: Privatna arhiva

„Ako želim nešto elegantno, napraviću mat tortu, ali efekat glazure u kojoj možete da se ogledate je neverovatan“, zaključio je naš sagovornik.

BONUS VIDEO Vujović: Mladi su nekada jurili da se učlane u stranku, danas pokreću svoje biznise

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar