Dobitnik sedmice na lotou će biti „opelješen“: Porez od skoro 400.000 evra

Biznis 17. jan. 202212:0829 komentara
Podeli:
kugle sa brojevima
Kugle za loto, Foto: Gabriel Petrescu / Alamy / Alamy / Profimedia

Srećni dobitnik koji je u četvrtom kolu igre na sreću Loto, u petak 14. januara, izvukao "sedmicu" i osvojio oko 1,9 miliona evra (225.232.175 dinara) moraće da izdvoji nešto više od 45 miliona dinara (oko 382.997 evra) na ime poreza, piše Biznis.rs

Naime, u Srbiji važi pravilo da na sve dobitke kroz Loto i slične igre na sreću koji su veći od 103.255 dinara igrači moraju da plate porez. Prema Zakonu o porezu na dohodak građana, dobici od igara na sreću smatraju se „ostalim prihodima“ i oporezuju se po stopi od 20 procenata.

Kako je saopštila Državna lutrija Srbije, dobitni listić četvrtog kola uplaćen je u četvrtak, 13. januara, na uplatnom mestu Euro Shop, u ulici Lole Ribara 13 u Požarevcu. Dodaje se da je igrač uplatio samo jednu kombinaciju, jednu Loto Plus kombinaciju i jednu kombinaciju džoker broja. Za listić koji je doneo 225,2 miliona dinara, odnosno oko 1,9 miliona evra, uplaćeno je 150 dinara, a dobitna kombinacija glasila je: 9, 27, 1, 34, 16, 19, 32.

Kako pišu na portalu Biznis.rs, Zakonom o igrama na sreću propisano je koje se igre smatraju igrama na sreću, i u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak građana – koje igre na sreću podležu oporezivanju. Postoji više kategorija igara na sreću, ali dok se za neke plaća 20 procenata poreza, za druge se taksa uopšte ne plaća. Prema Zakonu o igrama na sreću postoje klasične, posebne igre na sreću i nagradne igre u robi i uslugama.

Loto spada u klasične igre na sreću, koje važe za igre u kojima učestvuje više ljudi sa namerom da budu jedini ili delimični dobitnici unapred definisanog fonda dobitaka. Osnovne klasične igre na sreću su: lutrija, instant-lutrija i druge slične igre koje za osnovu imaju lutriju, sportska prognoza (pogađanje ishoda fudbalskih i drugih sportskih takmičenja), loto, keno i slične igre, tombola, bingo i druge slične igre koje za osnovu imaju tombolu.

Ostale klasične igre na sreću su fonto, SMS lutrija i slične igre na sreću. Na ovakve vrste dobitaka pravno lice kod koga se vrši klađenje plaća 20 odsto poreza, dok je neoporezivi iznos 103.255 dinara.

Kada neko osvoji glavnu nagradu na lutriji (bruto), ostaje bez 20 procenata dobitka. Pravno lice koje je organizovalo lutriju ima potpisan ugovor sa Državnom lutrijom Srbije, i plaća porez na dohodak građana na dobitak umanjen za neoporezivi iznos od 103.255 dinara. Dobitniku se premija isplaćuje umanjena za porez na dohodak građana.

Dakle, računica najnovijeg dobitnika izgleda ovako:

Dobitak je 225.232.175 dinara

Neoporezivi iznos je 103.255 dinara

Osnovica za porez je 225.128.920 dinara

Porez je 45.025.784 dinara (oko 382.997 evra)

Inače, postoje i brojne druge igre na sreću, svrstane u različite kategorije. Takođe, igre putem interneta i telekomunikacija oslobođene su od plaćanja poreza i dobitniku pripada cela suma koju osvoji, objašnjeno je na portalu, a podsetili su i da se na dobitke od igara na sreću ne obračunavaju doprinosi za obavezno socijalno i zdravstveno osiguranje.

BONUS VIDEO Loto groznica trese Ameriku - ko je dobitnik 700 miliona dolara?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar