Aleksandar Vučić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić veruje da će pre kraja 2021. godine prosečna plata u Srbiji biti 570 evra, a prosečna penzija preko 270 evra.

„Verujem da ćemo uspeti da pre kraja godine obezbedimo da prosečne plate u Srbiji budu 570 evra, a penzije da podignemo na preko 270 evra prosečno i to bi bio značajan uspeh za tešku godinu“, rekao je Vučić za Pink.

Vučić je rekao da će, ukoliko rast bude preko 5 odsto BDP, do kraja 2021. godine biti još jedno povećanje i plata i penzija, te da će biti obezbeđeno i više jednokratnih davanja za penzionere.

„Nama se pokazalo iskustvo sa davanjem 100 evra kao izuzetno jer je podiglo i potrošnju i ekonomski optimizam“, rekao je Vučić.

On je naveo da će morati da se radi i u građevinarstvu i da se podiže industrija, ali da će se dodatno obezbeđivati novac za penzionere i druge građane. Upitan da li je to rađanje „srpskog privrednog čuda“, Vučić je rekao da je teško govoriti o tome kad živite u zemlji koja nije bogata, ali da brojevi govore za sebe. Kako je rekao, u razgovorima sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kancelarkom Nemačke Angelom Merkel govorio je i o ekonomskoj situaciji u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ:

Merkel je, kaže, znala brojeve i bila je zadovoljna, dok je Makron bio čak i pomalo iznenađen brojevima i uspehom. Vučić je rekao da je Srbija ubedljivo najbolje u Evropi podnela ekonomski teret krize zbog korona virusa i najavio više „opzitivnih iznenađenja za penzionere“. Govoreći o frilenserima, koji su juče protestovali, Vučić je rekao da će država pokušati da pronađe rešenje i kompromis. Vučić kaže da oni moraju da plate poreze, ali da i država mora da preuzme deo krivice.

„Ako oni nisu bili apsolutno sigurni da moraju da plate poreze, onda i mi moramo da sagledamo, da napravimo nekakav kompromis, da vidimo da li su znali i kako je to izgledalo pre pet, četiri, tri godine“, rekao je Vučić.

Vučić je na Pinku ponovio da će od sutra penzije biti povećane 5,9, odsto, plate u javnom sektoru pet odsto, dok će minimalna zarada biti veća za oko 2.000 dinara, odnosno 6,6 odsto.

Kada je reč o povećanju plata, medicinski radnici dobiće povišicu pet odsto, dok će ostali u javnom sektoru dobiti najpre od 1. januara povećanje plate 3,5 odsto, a u aprilu dodatnih 1,5 odsto.

Povišicu će od januara dobiti i pripadnici Vojske, s tim da će oni u aprilu dobiti i dodatno povećanje od 10 odsto, koje neće biti linearno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare