Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Cene nekretnina u Srbiji će rasti do kraja godine, a realno je da će u toku sledeće početi da padaju, predviđa operativni direktor onlajn agencije za nekretnine City Expert Miloš Mitić, dok potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić smatra da bi trend rasta cena mogao da bude zaustavljen već ove godine.

Mitić objašnjava za Nova.rs da prošle godine u martu i aprilu, kada je zbog epidemije koronavirusa u Srbiji na snazi bilo vanredno stanje, tražnja nije postojala. Tada je, kako kaže, tržište nekretnina palo skroz na dole, “nakon čega je krenuo enormni rast i oporavak u obliku V krive”.

Povezane vesti:

“Očekivanja stručnjaka, relevantnih osoba pa i mene bila su da će se zatim desiti krah cena u prvom ili drugom kvartalu ove godine, ali desilo se sasvim suprotno. Ako poredimo prvi kvartal ove i prošle godine, sada su cene veće do 10 odsto, pre svega u novogradnji”, kaže.

Ponuda stambenih objekata raste, najviše u Beogradu, Novom Sadu i na Zlatiboru, dok tražnja sve vreme prati ponudu, čak je i nadmašuje. Takav odnos ponude i potražnje rezultira rastom cena, objašnjavaju sagovornici Nova.rs.

Razlog za veliku potražnju vide u tome što oni koji nemaju keš, kredite sad mogu da dobiju po minimalnim kreditnim stopama, koje u većini banaka ne premašuju 3 odsto, dok oni koji keš imaju, investiranje u nekretnine vide kao najbolji način da taj novac osiguraju.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

“Oni koji imaju deviznu štednju strahuju da ne ostanu oštećeni kao nekad. Ogroman novac je u toku pandemije upumpan u privredu Evrope i Amerike, to su hiljade milijardi evra i dolara i to bi moglo da utiče na pad tih valuta”, objašnjava za Nova.rs Rodić i dodaje da se čuvanje novca u banaka ne isplati i zbog premalih kamata na deviznu štednju.

Napominje da su cene stanova skočile i zato što je poskupeo repromaterijal i radna snaga, dok u cenu ulazi i komunalno opremanje, kao i cena zemljišta.

Investitori uglavnom ulažu keš sa deviznih računa

Najveći deo investitora ulaže keš, kaže za Nova.rs potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić

“Znamo da postoji osam milijardi evra devizne štednje, a to je jedan veliki potencijal koji ljudi žele da osiguraju kroz ulaganje u nekretnine. Krediti za stambenu izgradnju čine samo 20, 25 odsto tržišta, sve ostalo je keš”, ističe.

Skok cena najdalje do kraja godine

Operativni direktor agencije City Expert prognozira da će se vrednost nekretnina u Srbiji kretati uzlazno do kraja tekuće godine.

“Kratkoročno gledano, u ovoj godini nije očekivano da potražnja počne da opada, zbog čega ni cene neće padati. Verovatnije je će do kraja godine cene imati uzlaznu tendenciju, da će rasti od 5 do 10 odsto”, smatra Mitić.

Napominje da je zbog pandenije teško baviti se ozbiljnim dugoročnim prognozama, ali da “ne može večno da postoji tendencija rasta vrednosti nekretnina”.

Stan, enterijer, luksuzan stan
Foto: Shutterstock

“Realno je da dođe do pada u toku sledeće godine”, kaže i objašnjava:

“Tržište nekretnina obično ima rast koji traje oko 10 godina, nakon čega dolazi do pada. Tako je bilo 2008. godine, do kad su cene rasle i bile poprilično visoke, nakon čega se desio pad i do 50 odsto, pre svega u Americi, ali se to reflektovalo u Evropi i kod nas.”

Naredne godine ipak ne očekuje tako drastičan pad, jer, kako kaže, tadašnja ekonomska kriza bila je direktno povezana sa nekretninama, dok su se nekretnine i bankarski sistem u toku kovid krize pokazali kao mnogo stabilniji.

Potpredsednik Građevinske komore takođe smatra da aktuelni trend rasta cena ne može dugo da potraje.

Zlatibor, gradnja, stanovi
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

“Mislim da će se cene stabilizovati i da se to već dešava”, kaže i objašnjava šta bi moglo da promeni prevagu između ponude i potražnje:

“Postoji veliki broj stanova koji nisu legalizovani, zbog čega ne mogu da budu u prometu. Kada se bude desila legalizacija veliki broj stanova će se naći u prometu, što će uticati na cenu.”

Povezane vesti:

Osim toga, smatra da izgradnja novih stambenih zgrada neće stati, jer, kako kaže, samo u Beogradu ima nekoliko velikih atraktivnih lokacija za izgradnju, poput Bloka 26, preko puta Palate Srbije i Brodogradilišta u Bloku 18 na Novom Beogradu.

“Postoji mogućnost da se u Beogradu izgradi još oko 20.000 stanova veoma dobrog kvaliteta, da se pritom pazi na eksterijer. To je blizu 1.200.000 kvadrata. U pitanju je veliki potencijal, a to će i dosta stabilizovati cene”, kaže Rodić.

Podseća da trenutno u Beogradu, u zoni 7 i 8, još uvek mogu da se pronađu stanovi po ceni od 1.000 evra, dok se u boljim delovima i na ekskluzivnim lokacijama, u masovnoj prodaji cena kreće do 2.500, 3.000 evra. Postoje, kako kaže, stanovi koji se prodaju za 7.000 i 8.000 evra po kvadratu, ali to spada u pojedinačne slučajeve.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare