FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović, izjavio je danas da Srbija ove godine verovatno neće imati rast BDP veći od dva odsto ili u optmističnom očekivanju do 2,5 odsto, što je značajno više od projektovanog rasta evrozone, koji će biti manji od jedan odsto.

Na pitanje da prokomentariše analizu Svetske banke da je Evropa najslabija karika u svetskoj ekonomiji, a za koju je Srbija dosta ekonomski vezana, Vlahović je rekao Tanjugu da je to zato što je Evropa ima rat na istočnim granicama i zbog enegetske povezanosti sa Rusijom.

„Imajući u vidu nasleđene probleme, inflaciju i kasno reagovanje Evropske centralne banke u cilju sprečavanja povećanja inflacije, pošto smo visoko povezani sa Evropom, ekonomska konjuktura u Evropi utiče direktno na nas“, naveo je Vlahović.

Kaže da će, ipak, projektovani rast u Srbiji biti niži od očekivanog svetskog rasta.

Poručio je da je za Srbiju najvažnije da reafirmiše svoj stateški cilj, a to je put ka EU.

PROČITAJTE JOŠ

„Delimo i vrednosne principe sa EU i tehnološki smo inkorporirani u evropske tokove. Bilo koji drugačiji smer bi mogao da ima nesagledive posledice po naš budući rast, to jest njegovo usporavanje i negativno bi se odrazilo na životni standard stanovništva. Treba da unapredimo poslovni ambijent i kvalitet institucija sa osnovnom idejom da se povećaju privatne investicije“, naglasio je Vlahović.

Istakao je, odgovarajući na pitanja novinara, da je dobra vest što su inostrani konsultanti iz Norveške započeli restruktiranje i kosolidaciju javnih preduzeća u energetici i da smo možda prvi put ozbiljno pristupili reformama na tom planu.

„To je prvi konkretni signal da smo spremni da profesionalizujemo državna energetska preduzeća, biće definisan master plan za to i menjaće se cenovna politika“, rekao je Vlahović i upozorio da su upravo javna preduzeća jedan od sistemskih rizika.

BONUS VIDEO Ekonomista Radosavljević upozorava: Za četiri meseca struja skuplja za 24 odsto – to je tek početak

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar