Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Dekorativna novogodišnja rasveta u Kragujevcu, ove godine će zbog uštede struje biti skromnija nego ikada. Kragujevčani će praznični ambijent imati samo na Trgu svetog Đorđa, dok će ostale centralne ulice biti u polumraku.

Kragujevac je među prvim gradovima u Srbiji, još u septembru ove godine poslušao preporuku Vlade Srbije i Ministarstva energetike i usvojio mere za uštedu električne energije u sektoru javne rasvete.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Tako je na bulevarima i većim ulicama skoro četiri meseca isključena svaka druga svetiljka, a dekorativno osvetljenje na fasadama javnih objekata i spomenika ograničeno na najviše četiri sata.

Te mere nastavljene su i uoči novogodišnjih praznika, pe će novogodišnja rasveta biti postavljena samo na Trgu svetog Đorđa, potvrđeno je za Nova.rs u JKP ,,Šumadija’’, koje je nadležno za gradsku javnu rasvetu.

Inače, taj gradski trg, ove godine će prvi put biti centar gradskih novogodišnjih dešavanja. U sredu 21. decembra, na trgu će biti otvoreno klizalište, a novogodišnji program  pod nazivom ,,Korzo na ledu’’, pratiće zabavni i kulturno-umetnički sadržaji gradskih ustanova kulture.

U JKP ,,Šumadija’’ za Nova.rs navode da je prema dogovoru sa Gradskom upravom doneta odluka da zbog mera štednje, novogodišnja rasveta bude postavljena samo na tom trgu i bližoj okolini.

Tako će tradicionalna dekorativna rasveta, na koju su Kragujevčani već godinama navikli, ove godine izostati iz centralne pešačke zone, Glavne ulice i sa trga ispred Skupštine grada.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Zbog mera za uštedu struje, u Kragujevcu se ne oseća praznična atmosfera, a čitav centar grada je u sablasnom polumraku.

Projekcija Gradske uprave je da će isključenjem javne i dekorativne rasvete biti ostvarena ušteda u potrošnji električne energije za 33 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

BONUS VIDEO: Na Trgu republike u Beogradu postavljena novogodišnja jelka od 83.000 evra

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar