grčka; plaža; letovanje; mora
Foto: EPA-PHOTO/EPA/ANJA NIEDRINGHAUS/nie/cl/ow

Letovanje - 10 dana zbog kojih često grcamo u finansijskim problemima narednih godinu dana. Neracionalni potezi koji nas često teraju da se zadužimo kako bismo sa na plaži topili pod suncobranom, dok se topi i naš budžet. Stručnjaci upozoravaju da to nije baš pametan potez. Stambeni krediti ili krediti koji se dižu kako bismo renovirali stan, to bi već moglo da se opravda, a za odlazak na more savet je - štedite, a ne zadužujte se.

Dejan Gavrilović iz Efektive savetuju građanima da budu oprezniji kada se radi o zaduživanju za more jer, kako ističe, naročito u periodu kada se često menjaju uslovi ulaska u neku zemlju, mogu dovesti do toga da samo putovanje bude skuplje i komplikovanije.

Gavrilović ocenjuje za Nova.rs da su krediti za letovanje nešto što je više od decenije u trendu.

„Određene populacije stanovništva podižu kredite kako bi otišli na more i to su krediti od nekoliko stotina evra pa do 1.500“, ističe naš sagovornik.

On podseća da je ranije u bankama bilo namenskih kredita, kada banka sklopi ugovor sa nekom turističkom agencijom i onda ta agencija upućuje klijente banci, koja odborava kredit. Sada se najčešće uzimaju keš krediti kojima se ne zna tačna namena.

Otplata najčešće traje godinu dana u mesečnim ratama.

Foto: Shutterstock

Kada se radi o samom zaduživanju za more, Gavrilović kaže da grcanje u dugovima zavisi od kreditne sposobnosti klijenta.

„Reći nekome da uštedi za stan, to i nije možda baš primereno, pošto bi na to moglo predugo da se čeka, ali da se uštedi za more to nije neizvodljivo“, kaže naš sagovornik.

On upozorava da ima i slučajeva gde neko već ima kredit, a onda podigne i kredit kako bi otišao na letovanje.

Finansijska savetnica Karolina Herbut kaže da se često čuje stav – otići ću na letovanje i nekako ću se zadužiti ili nategnuti do krajnjih granica svog budžeta, moram da se odmorim. 

„Potroše ljudi sledeći mesec ili sledeća dva meseca i žive na hlebu i pašteti“, primećuje naša sagovornica.

Ona kaže da bi bilo dobro da mi to naučimo da uradimo unapred.

„Prioritet mi je da odem na letovanje i treba mi 40.000 dinara za smeštaj, hajde da ja naredna dva meseca smanjim troškove ili da uzmem neki dodatni honorar, pa da odem. Tako bi trebalo, a mi obrnuto radimo“, savetuje Herbut.

Ona konstatuje da je letovanje na ček, ukoliko je moguće,  manje zlo, jer sve ide na rate, ali se ne zadužujete i nije dodatni trošak.

Bonus video – Požari u Turskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar