Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Direktor JKP „Beogradske elektrane“ Rade Basta, reagujući na gostovanje Nikole Jovanovića iz Centra za lokalnu samoupravu u emisiji "Dan uživo" na TV N1, izjavio je da će grejna sezona u Beogradu početi na vreme, da energenata ima dovoljno i remontni radovi se privode kraju i poručio je da korisnici usluga daljinskog grejanja nemaju razloga da strahuju. Ipak, izjava Baste pokazuje da je Beograd spreman za svega nekoliko dana minusa, te da energenata i nema dovoljno.

Basta je u otvorenom pismu naveo kako mu je žao što pojedini politički subjekti priželjkuju havarično stanje „samo iz želje da se neko diskredituje i unizi“. Komentarišući izjavu Jovanovića da mazuta u Beogradu ima za tri dana, Basta odgovara da ovo nije tačna informacija, te da su nabavljene potrebne količine.

„U rezervoarima Beogradskih elektrana trenutno ima 30.500 tona mazuta i očekuje se nabavka još 6.500 tona ovog energenta do kraja godine. Ova količina mazuta je dovoljna za vršne potrebe i za pouzdan rad. Tvrdnja da dnevno potrošimo 3.000 tona nije istinita. Ovako velike količine se troše u periodima kada je najhladnije, na minus 10 stepeni celzijusa, a složićete se da je takvih dana malo“, objasnio je Basta.

Hipotetički posmatrano, ukoliko u Beogradu tokom zime bude samo 10 ovakvih dana, već tada mazuta neće biti dovoljno. Pored toga, ne treba zaboraviti da se mazut svakodnevno koristi, stoga količine o kojima govori Basta evidentno nisu dovoljne.

„Odgovorno tvrdim da će grejna sezona u Beogradu početi na vreme, energenata ima dovoljno, remontni radovi se privode kraju i korisnici usluga daljinskog grejanja nemaju razloga da strahuju. Prema Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, a koju ‘Beogradske elektrane’ izričito poštuju u radu, grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra i svi proizvodni i distributivni pogoni će biti potpuno spremni za rad“, podvukao je u odgovoru elektrana.

Prema Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, a koju ‘Beogradske elektrane’ izričito poštuju u radu, grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra i svi proizvodni i distributivni pogoni će biti potpuno spremni za rad.

Bonus video: Kako će izgledati grejanje iz toplane ove sezone: Da li ćemo se smrzavati ove zime?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar