grejanje

Da li ste znali da grejanje troši ČAK 62 % UKUPNE ENERGIJE? Danas smo za vas spremili 10 saveta i njihovom jednostavnom primenom na lak način možete da uštedite energiju, a samim tim i smanjite mesečne račune

Veliku potrošnju energije možemo imati ukoliko nam je stambeni prostor lose izolovan, zato je bitno da sprečimo rasipanje energije dobrom izolacijom prozora i vrata

Tokom letnjeg perioda, kada su visoke temperature, umesto uključivanja rashladnih uređaja, spustimo roletne ili navucimo zavese na sunčanoj strani kuće/stana kako bismo oborili temperaturu i smanjili količinu struje koju koristimo za hlađenje.

Prostor u kome boravite izolujte od prostora u kome niko ne boravi, ne zagrevajte hodnike, prolaze i stepenište, jer to dovodi do velikog utroška energije. Savet je da postavite reflektujuću foliju na vrata, prozore ili iza radijatora, kako biste toplotu usmerili ka prostoriji.

Zimi grejanje doma održavajte na temperaturi od 20 stepeni danju, a noću do 18 stepeni.

Kada perete veš ili sudove koristite hladnu vodu ili perite veš-sudove na nižim temperatura, uvek napunite mašinu do vrha i programirajte je da vam radi noću, jer time možete da uštedite cak do 4 puta više energije.

Da biste sprečili rasipanje energije potrebno je da redovno menja filtere u grejnim i rashladnim uređajima.

Da bi vas frižider optimalno radio potrebno je da ga redovno odmrzavate i time sprečite da radi pod velikim opterećenjem, koje je prouzrokovano zbog velike količine leda.

Hranu spremajte u poklopljenim sudovima, veličine ringle i uštedite čak do 20 % energije.

Pređite na kvalitetne LED sijalice, jer traju vise od 10.000 sati od prosečnih sijalica čiji je životni vek 1000 sati i kad god je moguće koristite što više prirodno svetlo.

Potrošnja uređaja u „stand by“ režimu može da dostigne i do 6 % ukupne potrošnje električne energije u domaćinstvu.

Zato je bitno da sve punjače od mobilnih telefona, kompjutera i drugih uređaja isključite iz struje kada se napune, jer oni predstavljaju velike potrošače električne energije.

U okviru zajedničkog projekta Ministarstva rudarstva i USAID projekat Projekta Bolja energija vas savetuju kako da uštedite struju/energiju i da platite manje.

USAID projekat Bolja energija već drugu godinu za redom nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje stanovništvo već i da kroz implementaciju pilot projekata i uspostavi modele finansiranja energetske efikasnosti u Srbiji.

„ŠTEDI ENERGIJU OD DANAS ZA SVAKI DAN – ZA PAMETNE NAVIKE I ODRŽIVU BUDUĆNOST!“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar