Božidar Đelić Foto:N1

"Ukoliko je tačno i autentično to što ste objavili, a vidim da Telekom to nije demantovao, ja to nisam nigde video, u uređenoj zemlji Komisija za zaštitu konkurencije, uz podršku policije, smesta mora da uđe u Telekom i u Telenor, da zapečati kompjutere, zatvori kancelarije, da zatraži dostavu svih mejlova i svih komunikacija koje su se vodile na tu temu", tako je, gostujući na televiziji N1, nekadašnji ministar u vladi Zorana Đinđića i sadašnji insvesticioni bankar Božidar Đelić, prokomentarisao ugovor o saradnji Telekoma i Telenora, a u cilju eliminacije konkurencije i SBB-a.

To je ujedno bio i Đelićev odgovor na pitanje direktora programa televizije N1 Jugoslava Ćosića, da li je nekada video takav ugovor?

„Ukoliko su u pitanju autentični navodi, ovo za sada je već dovoljno da Komisija za zaštitu konkurentnosti sprovede duboku anketu. Jer tu se navodi da je cilj određenog dogovora eliminisanje jednog konkurenta sa tržišta, ali ne kroz tržišnu utakmicu. To je zaista bez presedana“, rekao je Đelić u emisiji Pressing na televiziji N1.

#related-news_1

Na pitanje šta bi se desilo u Francuskoj da se otkrije jedna ovakva saradnja, Đelić je rekao da bi bila sprovedena „detaljna anketa“.

„Dovoljna je namera da sankcije budu izrečene za kompanije koje su u tome učestvovale, a postoje i krivične posledice“, dodao je on.

Treba da se sprovede opsežna istraga, kako je naveo Đelić, jer se tu naznačava da je cilj određenog dogovora eliminisanje konkurenta sa tržišta, i to ne kroz tržišnu utakmicu, već kroz dogovor između konkurenata koji već imaju značajno učešće u toj utakmici.

“To je stvarno bez presedana, jedna takva komunikacija, neverovatno je, čak i ako je to bila intencija, da neko to tako crno na belo napiše. To mora biti povod da sama Komisija krene u posao i dođe to svih činjenica, da se vidi da li je to pokušaj sužavanja, izbacivanja – ne kroz tržišnu utakmicu, nego kroz dogovor takmaca na trzištu“, istakao je gost Pressinga.

Upitan šta bi se desilo u Francuskoj, kada bi se desio ovakav slučaj, Đelić, koji sada živi u toj zemlji, rekao je da, ukoliko je to tačno, nema drugog ishoda nego da se sprovede istraga.

„Ako to istraga utvrdi, dovoljna je i namera, ne realizacija te ideje, da određene sankcije budu izrečene kompanijama koje su u tome učestvovale, a postoje i posledice, neke i krivične, za one koje su učestvovali u tome, a ukoliko je postojala i šteta, onda to poprima još veće razmere“, kazao je on.

Đelić je dodao da nema nikakav interes u ovom slučaju, sem da bi želeo da njegova “domovina funkcioniše na normalan način”, i da ne želi da se svrstava na bilo koju stranu, ali da je pitanje da li se kroz ovakvo ustupanje infrastrukture urušava konkurencija ili ne, i da li se kroz ovakav aranžman može suziti sloboda medija ili ne.

Prema njegovim rečima, Telekom je u pravu kada kaže da postoje slični ugovori u mnogim evropskim zemljama, gde regulatori traže da one firme koje imaju optička vlakna ustupe uz određenu nadoknadu drugim igračima resurse, tako da se konkurencija poveća, ali to ustupanje, ističe, mora da prati pravila – a pravilo je da se svima ustupi.

„Dakle, ako se ustupa Telenoru, mora i drugim igračima, ako bi oni to hteli. Drugo, Telekom i Telenor imaju oko 80 odsto tržišta mobilne komunikacije, a United grupa nije u mobilnoj komunkaciji – ako Telekom i Telenor sarađuju da bi Telenor dobio mogućnost da da i nove usluge, i ako vidimo da Telekom želi i da im ustupi i sadržaj, to znači da se pojavljuje kompletni konkurent na tržištu sa četiri usluge. U tom slučaju mora se omogućiti i drugim takmacima, a to su i UG i Vip, da mogu da budu u stanju da ponude lepezu svih usluga“, objašnjava.

To znači, kako je rekao, da bi i United grupa morala da ima mogućnost da pristupi tim vlaknima, i da daje usluge mobilne komunikacije, i da se vidi na tržištu ko je bolji.

“Ali nije u redu da se neko dogovori da da nekome sve, a da se drugome uskrati štošta”, ističe.

Pitanje je, dodaje, i da li Telekom upravlja ekonomično i racionalno, jer državni Telekom jeste novac svih građana i zato je bitno da se taj sporazum proveri.

Posebna tema – pitanje medija

„Postavlja se pitanje za medije. Izgleda, ne znam da li je tačno, da Telekom namerava da ustupi sve kanale i sadržaje koje je razvio, za manje od dva evra, što čini mi se, ako je tako, Komisija mora dobro proveriti da to nije ‘predatorski pricing’ tj davanje cena koje su ispod cene koštanja. Jer znamo da su samo sportski sadržaji dosta skupi i treba videti da li je to da se njima ustupi taj sadržaj, da bude svugde, a da istisne sadržaj N1, Nove, Sport kluba”, navodi Đelić.

U tom smislu, kako kaže, nije dovoljno da komisija i javnost pogledaju samo aspekte ustupanja mreže, već se mora pogledati taj slučaj i sa stanovišta medija.

„Važno je i za rejting Srbije da se pokaže da se kod nas poštuje minimalna sloboda na tržištu, i da postoji neka sloboda u domenu slobode medija, a znamo je da u mnogim rejtinzima i izveštajima EK o Srbiji to najlošije ocenjeno. Bitno je da ono malo slobode što ima ne zamre, jer bez slobodnih medija nema demokratije, i Srbija se ne može kvalifikovati za demokratsku zemlju“, istakao je gost Pressinga.

Upitan da li je normalno da u UO državnog Telekoma sede ljudi iz vladajuće partije, Đelić je kazao da nije logično da u menadžmentu budu partijski eksponenti.

“I ranije je bilo takvih slučajeva, ali Srbija mora da raskrsti sa tim, ako želi da napravimo konkurentniju zemlju”, dodao je.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare