Potrošačka korpa, kupovina, namirnice
Foto: Shutterstock

Nakon što je danas Udruženi sindikat Srbije "Sloga" pozvao građane da ne kupuju u prodavnicama Maksi, Tempo i Shop & Go zbog sramne odluke da se kasirima od 1. januara ove godine obračunavaju zarade u skladu sa najnižim stepenom obrazovanja, osnovnom školom, zvaničnim saoipštenjem oglasila se kompanija "Delez Srbija", a njihov odgovor sindiaktu, prenosimo u celosti.

„Sve operativne pozicije u maloprodaji u našem sistemu će od 1.januara 2022.godine imati više zarade, a na taj način i 95 odsto kolega u prodavnicama viša primanja.

Najveći broj naših kolega iz maloprodaje, i to čak 95 odsto njih, će nakon 1.januara 2022. godine imati više zarade, a promena zahtevane minimalne stručne spreme za poziciju prodavac, koja je obuvaćena novim Aneksom ugovora o radu ne utiče niti na zarade, niti na doprinose koji se plaćaju za penzijsko i invalidsko osiguranje. Na promenu zarada u sistemu utiču promena nivoa odgovornosti i / ili promena pozicije zaposlenog.

Dodatno, evaluacija radnog učinka i performansi koju je sprovela kompanija je pokazala i da se 35 odsto kolega u maloprodaji dodatno ističe i njima je ovim Aneksom regulisano još jedno povećanje zarade koje će nastupiti od 1.juna 2022.godine.

Kompanija je u 2022. godini opredelila značajna sredstva kojima će tokom godine uticati na benefite i zadovoljstvo zaposlenih u sistemu maloprodaje. Navedena izmena zahtevane minimalne stručne spreme isključivo ima za cilj povećanje obima zaposlenosti i mogućnost prijave većeg broja kandidata na poziciju prodavca, a u skladu je sa novim operativnim modelom kompanije i sistematizacijom radnih mesta.

PROČITAJTE JOŠ

Za sve naše zaposlene koji poseduju više nivoe stručne spreme, prava iz radnog odnosa i kompenzacije nisu ni na koji način ugroženi promenom minimalno zahtevane stručne spreme. Takođe, prednost svih zaposlenih sa višim nivoom stručne spreme od zahtevane za poziciju prodavca, ogleda se u mogućnosti napredovanja unutar kompanije, na odgovornije i rukovodeće pozicije gde je viši nivo stručne spreme zahtevan kao uslov, a sve u skladu sa karijernim planom u našim prodavnicama.

Novom sistematizacijom radnih mesta kompanija želi da utiče na veći odziv kandidata koji žele da rade u trgovini, a koji će proći sve potrebne obuke počevši od uvodnog treninga, preko programa obuka za praktičan rad na mestu prodavca, do stručnog osposobljavanja i prekvalifikacija organizovanih od strane kompanije”, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, ranije danas sindikat „Sloga“ pozvao je sve građane Srbije da u narednom periodu, posebno uoči Božićnog praznika ne kupuju u prodavnicama sistema “Deleze Srbija” i solidarišu se radnicima kojima se smanjilo pravo na uvećanje minimalne zarade koja je mala, mizerna i ponižavajuće bedna.

BONUS VIDEO: Pacovi u hrani za robove iz Linglonga

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare