Foto: Shutterstock

Evropska centralna banka (ECB) danas ponovo zaseda i odlučuje o promeni tri ključne kamatne stope. Prema ranijim najavama predsednice ove finansijske institucije Kristin Lagard, one će najverovatnije još jednom biti podignute za 50 baznih poenta, odnosno za 0,5 odsto, a u cilju daljeg obuzdavanja inflacije u Evropskoj uniji. Iako Srbija nije u EU, sve odluke ECB i te kako utiču i na naše građane, budući da će, zbog porasta kamatnih stopa, neizbežno skočiti i euribor – kamata od koje zavisi visina rate svih onih koji imaju kredit u evrima, a to su najčešće korisnici stambenih kredita.

Ukoliko kamate budu podignute za 0,5 odsto, kamate na devizne olakšice iznosiće tri odsto, na glavne operacije refinansiranja 3,5 odsto, a na marginalne kreditne olakšice 3,75 odsto.

Ipak, iako će kamate porasti danas, rate korisnika kredita u evrima neće skočiti odmah.

Pročitajte još:

Euribor kao kamata ima nekoliko vrednosti, ali su za korisnike kredita ključni tromesečni i šestomesečni. Prema tome, konkretan datum usklađivanja visine rate zavisi od ugovora koje građani imaju sa svojim bankama. Nekima se rata menja četiri puta godišnje, a nekima dva.

Onima koji su vezani za tromesečni euribor, rata se usklađuje 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra, dok se onima koji su vezani za šestomesečni euribor rata usklađuje 30. juna i 31. decembra.

Foto:Vlasta Vukićević/Nova.rs

Prema tome, današnji rast kamata, a posledično i euribora, najpre će osetiti oni kojima promena rate sleduje krajem meseca.

Trenutne vrednosti euribora

Na dan 14. mart, prema najsvežijim podacima Evropske centralne banke u trenutku pisanja ovog teksta, vrednosti euribora bile su sledeće:

– nedeljni euribor: 2,317 %

– mesečni euribor: 2,601 %

– tromesečni euribor: 2,753 %

– šestomesečni euribor: 3,035 %

– godišnji euribor: 3,509 %

Kada će korisnici kredita moći da odahnu?

Kako su nedavno istakli stručnjaci, pad euribora je izvestan, ali se on može očekivati tek kada se inflacija u Evropi spusti na tri odsto. Prema zvaničnim podacima, ona je u februaru bila na nivou od 8,5 odsto.

Prema tome ne čudi što će Evropska centralna banka još jednom podići ključne kamatne stope.

Foto: Shutterstock

Kako je nedavno za Novu objasnio generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić, iako je inflacija u EU krenula nadole, ECB mora da nastavi da se drži restriktivne monetarne politike i da nastavi da „steže kaiš“.

„To je kao kad ste bolesni – imate temperaturu 38, pa je lekovima spustite na 37,5, ali nećete prestati da ih pijete dok ne budete potpuno zdravi“, rekao je Vasić.

Kako je objasnio, iako optimizam postoji, na niže rate kredita će građani morati još malo da sačekaju, budući da se pad euribora očekuje tek u drugoj polovini 2024. godine.

BONUS VIDEO Beži kao Srbin od kredita – šta je razlog tome Dušan Uzelac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare