Foto: Shutterstock

Vozači u Srbiji obavezni su da od 1. novembra do 1. aprila imaju zimske ili univerzalne gume na sva četiri točka ukoliko tokom tog perioda na kolovozu ima snega, leda ili poledice. Kada su vremenski uslovi na putu loši, vozači ne mogu imati samo dve zimske gume na pogonoskim točkovima kao što je to bio slučaj pre nekoliko godina, već one moraju biti na sva četiri točka. Isto tako, vozači mogu da voze sa letnjim gumama kada je lepo vreme tog pomenutog perioda, ali se to ipak ne savetuje zbog bezbednosti.

Tokom zimske sezone policija organizuje i akcije provera zimskih guma, gde zaustavljaju vozače i proveravaju dubinu šare i to najčešće kada padne sneg. Ukoliko vozač nema zimske pneumatike onda se suočava sa kaznom od 10.000-20.000 dinara, dok je za preduzetnike od 50.000 do 200.000, a pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

Nažalost, srpski zakon prepoznaje zimske gume samo kada su loši vremenski uslovi na putu, iako bi bilo dobro da ovi pneumatici budu obavezni tokom cele zime i to upravo zbog bezbednosti. Naime, letnje gume nisu dovoljno dobre kada je napolju hladno, te nisu bezbedne kao zimske ili univerzalne.

Kako prepoznati zimske gume

Zimske gume prepoznaju se po poprečnoj šari koja na gazećem sloju, ali najvažnije po oznaci na obodu gume sa tri planinska vrha sa pahuljicom.

Oznaka M + S znači da su ti pneumatici namenjeni za vožnju po blatu i snegu, ali samo M+S ne znači da je guma nužno zimska.

Po zakonu ona mora biti dubine najmanje četiri milimetara.

Često se kod vozača vodi debata da li treba koristiti tokom zimskih dana univerzalne ili zimske pneumatike. I jedne i druge srpski zakon prepoznaje kao dozvoljene tokom snežnih dana, ali se i one razlikuju. Naime, dok su univerzalne dobre ako vozač vozi u gradskim sredinama gde se ulice redovno čiste, one ne mogu da pariraju zimskim gumama u vožnji po dubokom snegu i uzbrdo-nizbrdo.

Dakle, zimske gume su pogodne za vožnju van gradskih naselja, a njihov sastav omogućava maksimalnu upravljivost i umanjuje rizik od proklizavanja. Šara zimskih pneumatika obezbeđuje dobro prijanjanje, te sprečava zadržavanje veće količine snega unutar gume.

Zašto ne koristiti letnje gume tokom zime

U danima visokih temperatura vozači bi trebalo da koriste letnje gume zato što su one tvrđe, ali po hladnom vremenu one postaju kao da su od plastike, pa sa njima tokom snežnih dana dolazi do lakšeg proklizavanja i značajno se produžava put kočenja, što može biti izuzetno opasno.

Zimski pneumatici u poređenju sa letnjim napravljeni su od mekše smeše pa dobro podnose hladno vreme, odnosno ne mogu da se stvrdnu na minusu, te nije ugroženo prijanjanje na podlogu.

Najvažnija karakteristika zimskih guma od koje zavisi bezbednost jeste kočenje u zimskim uslovima, koje se meri dužinom zaustavnog puta. Kada je manje od sedam stepeni, zimska guma ima kraći zaustavni put u svim uslovima bilo da je na putu sneg, led, poledica, mokra ili suva podloga u odnosu na letnju.

zimske gume, auto gume, univerzalne gume, M+S
Foto: Shutterstock

Kao što za letnje gume važi da nisu bezbedne tokom zime, tako i tokom leta nije pametno koristiti zimske pneumatike jer osim što se brže troše zbog kombinacije grejanja i mekše smeše, po vrelom asfaltu put kočenja neuporedivo je duži nego sa letnjim.

Cene zamene pneumatika

Zamena guma u pojedinim vulkanizerskim radnjama u Beogradu uglavnom kreće od 2.400 do 2.600 dinara, a cena u nekim radnjama ide i do 3.000, dok su kazne paprene. Cena zamene letnjih guma za zimske pre svega zavisi od prečnika pneumatika i uglavnom se kreće od 600 do 1.000 dinara po gumi, dok zamena najširih pneumatika ide i do 1.700. Da se cena razlikuje po gradovima u Srbiji, navodi nam i jedan vozač iz Smedereva koji je zamenu sva četiri pneumatika platio oko 2.000 dinara.

U jednoj vulkanizerskoj radnji u Beogradu nam navode da nove gume koštaju od 4.500 do 12.000 dinara sve u zavisnosti od marke i dimenzija, a najskuplje gume u drugim radnjama idu i do 30.000 dinara po komadu.

Za komplet zimskih guma veličine nekih 15 inča na primer moramo da odvojimo najmanje 150 evra. Ukoliko kupujemo gume koje ipak nisu one najjeftinije, ta cifra se onda kreće oko 220 evra.

Cene univerzalnih guma na poznatom sajtu za internet prodaju delova za automobile kreću se od 3.700 do 33.000 dinara po pneumatiku u zavisnosti od prečnika i proizvođača.

Inače, trošak kupovine novih guma vozače uglavnom čeka na svake tri do četiri godine, sve u zavisnosti koliko kilometara su prešli

Ne kupovati polovne gume

Pojedini vozači u Srbiji često se opredeljuju za polovne gume, međutim one nisu dobre sa aspekta bezbednosti, jer nikad ne znamo šta je ta guma prošla niti možemo da vidimo mikroštećenja. Cene polovnih guma se kreću od oko 15 evra, pa naviše. U zavisnosti od toga koliko je guma prešla i u kakvom je stanju, određuju se i cene. Vulkanizeri uglavnom savetuju vozače da zbog bezbednosti ipak kupe nove gume umesto polovnih.

Bonus video – Bez zimskih guma ne krećite na put

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare