Foto: N1

Svi vozači u Srbiji u obavezi su da od 1. novembra pa sve do 1. aprila imaju sve četiri zimske gume ukoliko se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Ostalo je manje od tri nedelje do početka novembra, a zamena guma u pojedinim vulaknizerskim radnjama u Beogradu se uglavnom kreće od 2.400 do 2.600 dinara, a cena u nekim radnjama ide i do 3.000.

Sama cena zamene letnjih guma za zimske pre svega zavisi od prečnika pneumatika i uglavnom se kreće od 600 do 1.000 dinara po gumi, dok zamena najširih pneumatika ide i do 1.700 dinara. Da se cena razlikuje po gradovima u Srbiji, navodi nam i jedan vozač iz Smedereva koji je zamenu sva četiri pneumatika platio oko 2.000 dinara.

Kazna za vozače ukoliko nemaju zimske gume iznosi od 10.000 do 20.000 dinara, dok je kazna za preduzetnike od 50.000 do 200.000, a pravnim licima od 100.000 do 800.000 dinara. Naravno, ovo se odnosi samo kada su u periodu od novembra do aprila vremenski uslovi na putu loši.

U jednoj beogradskoj vulkanizerskoj radnji navode nam da nove gume koštaju od 4.500 do 12.000 dinara sve u zavisnosti od marke i dimenzija, a najskuplje gume u drugim radnjama idu i do 30.000 dinara po komadu.

Za komplet zimskih guma veličine nekih 15 inča na primer moramo da odvojimo najmanje 150 evra. Ukoliko kupujemo gume koje ipak nisu one najjeftinije, ta cifra se onda kreće oko 220 evra. Da ne govorimo o većim i kvalitetnijim gumama.

Dakle, nije čudno što ljudima na pamet padne da kupe polovne gume i tako uštede. Cene korišćenih guma su različite i kreću se već od oko 15 evra, pa naviše. U zavisnoti od toga koliko je guma prešla i u kakvom je stanju, određuju se i cene.

Inače, trošak kupovine novih guma vozače uglavnom čeka na svake tri do četiri godine, sve u zasvisnosti koliko kilometara su prešli, a vulkanizeri apeluju na vozače da ne kupuju polovne gume koje se kreću od 15 do 20 evra, već da kupe nove posebno je to važno zbog aspekta bezbednosti.

„Ljudi kupuju polovne gume, ali ne u velikom broju. Male su razlike između novih i polovnih guma i mi uvek preporučujemo mušterijama da kupuju nove gume, jer nova je nova, a polovnu je već neko otpisao. Bolje kupiti jefitnije novu gumu nego polovnu platiti za iste pare“, kažu nam u vulkanizerskoj radnji na Tošinom bunaru.

On savetuje vozače da zamenu gume odrade što pre kako bi izbegli velike gužve.

„Ako želite to da uradite, bolje vam je da to što pre uradite. Ne treba čekati“, savetuje nas beogradski vulkanizer.

Zimske gume konstruisane su za korišćenje u zimskim uslovima, kada su temperature niske. Ovi pneumatici imaju bolje prianjanje i vuču u uslovima snega i leda od letnjih i guma za sve sezone. To se odnosi na bolje držanje na putu, manji rizik od akvaplaninga, ubrzanje i bolje kočenje.

Najvažnija performansa zimske gume od koje zavisi bezbednost je kočenje u zimskim uslovima koje se meri dužinom zaustavnog puta kočenja. Ispod 7 stepeni zimska guma ima kraći zaustavni put u svim uslovima bilo da je na putu sneg, led, poledica, mokra ili suva podloga.

Bonus video – Saveti za vožnju po kiši

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare