Foto:shutterstock

Ugalj predstavlja sedimentu stenu nastalu kao posledicu taloženja biljnih materija tokom vekova, pod velikim pritiskom.

Srbija ima svoja rudna bogatstva, a najviše smeđi ugalj Lignit i dok su ekolozi osuđivali svaku upotrebu i sagorevanje uglja, došli smo u situaciju kada je čak i Nemačka odlučila da ponovo koristi termoelektrane na ugalj i tako potpomogne proizvodnju struje.

Zbog toga svega, ove zime će ugalj opravdati drugi naziv „crno zlato“ jer svedočimo kako za jednu tonu uglja cena raste gotovo iz dana u dan. Jednostavno rečeno, ugalj vredi mnogo i koštaće sve više kako se jesen bude bližila.

Da li je potrebno preći na ekološki prihvatljive energente? Apsolutno da, ali se ugalj očigledno ne može u potpunosti isključiti iz upotrebe tako da je važno pronaći balans u potrošnji i sagorevati kvalitetnije vrste.

Ugalj, toplana
Foto: Shutterstock

Koji se ugalj u Srbiji najviše koristi?

Kod nas se najviše troši lignit koji je ujedno i najpovoljniji, a proizvode ga „Kolubara“ i „Kovin“. To je ugalj manje energetske snage, ali nema previše pepela i čađi, naročito ako se sada kupi i uskladišti na suvom. Na taj način će se izgubiti deo vlage pa se jeftino dolazi do uglja dobre kalorijske vrednosti.

Kameni ugalj je najkvalitetniji, ali je i najskuplji. Najviše ga ima kod suseda pa je on u glavnom uvozni energent što još više podiže cenu. Domaćinstva njega ređe kupuju jer je za neke vrste čak i duplo skuplji od tone lignita.

Naši kopovi obećavaju dovoljne količine za sve domaće potrebe pa nema potrebe za ogromnim zalihama, ali je dobro da se sada nabavi ugalj za predstojeću grejnu sezonu upravo zbog cene koja će nastaviti da raste.

Kako je najbolje koristiti ugalj za grejanje?

Ugalj ima mnogo veću kalorijsku vrednost od drva, ali je dobro kombinovati ova dva energenta za najbolje rezultate.

Tačno je da se drva brže pogore i potrebno je više kubika u odnosu na ugalj, ali baš zato što se grejanjem na ugalj ostvaruje veće zagađenje, trebalo bi ga koristiti samo kao dodatak za održavanje vatre što će izazvati mnogo manje zagađenja atmosfere.

Ovo je dobar sistem snižavanja troškova koje iziskuje grejna sezona jer je grejanje isključivo na ugalj skupo, a u kombinaciji sa drvima mnogo povoljnije. Tada, u ovakvoj kombinaciji, može se ložiti i ugalj manje kalorijske vrednosti i biće odličan izvor energije uz drva kao primarni energent.

Za nekoliko kratkih meseci započeće grejna sezona. U vreme nestabilnih ekonomskih prilika je više nego ikada važno da se na vreme obezbedimo za zimu.

Pre svega je potrebno obezbediti ogrev po povoljnijim cenama i dok još uvek ima svih vrsta na stovarištima.

Nema potrebe da se prave ogromne zalihe, dovoljna je samo količina za predstojeću zimu. Cena je već sada drastično viša u odnosu na prošlu godinu, ali vreme krize donosi nestabilno vreme i otežavanje svih aktivnosti koje nas očekuju.

Ugalj će i u narednom periodu ostati važan energent i za privredu i za domaćinstva.

Foto:shutterstock

U našoj zemlji ga ima dovoljno, i iako je najviše zastupljen lignit, on se aktivno koristi i za postrojenja i u individualnim ložištima.

Domaćinstva mogu i da uštede ako za zimu spreme i ugalj i drva i lože oba energenta, a takve smernice bi bile pametne i za naredne godine koje su pred nama.

BONUS VIDEO Tent Obrenovac linija za ugalj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare