Foto: Shutterstock, Nova.rs, TANJUG PREDRAG MITIC

Tržište nekretnina ne smiruje se od izbijanja rata u Ukrajini, a prethodno je već bilo opterećeno pandemijom korone. Divljale su cene izdavanja stanova, kupovine u novogradnji i starogradnji. Istraživali smo šta će biti sa tržištem do kraja godine, očekuje li se smirivanje ili kupci ni ovoga puta neće odahnuti. Sagovornici našeg portala kažu da bi do potencijalnog smirivanja moglo da dođe sa smanjenom tražnjom, a jedan od scenarija je i dodatno slabljenje platežne moći građana, što bi uslovilo i manje interesovanje za nekretninama.

Prva poskupljenja nekretnina beleže su u martu ove godine, nedugo nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Na veću cenu stana uticalo je poskupljenje građevinskog materijala, a nemoguće je izostaviti primere armature koja je tada poskupela više od 100%.

Osim Beograda stanovi su poskupeli i u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, a kvadrat je skuplji i na Zlatiboru i Divčibarima.

Foto: Shutterstock

Republički geodetski zavod nedavno je objavio izveštaj sa tržišta nekretnina za III kvartal ove godine, a posebno su značajni podaci o broju kupoprodajnih ugovora.

Izveštaj pokazuje da je tokom leta u Srbiji prodato 5,6 odsto stanova manje u odnosu na treći kvartal prošle godine. U RGZ-u kažu da ovo može biti jedan od znakova “smirivanja” tržišta nekretnina.

„Iako je u III kvartalu ove godine zabeleženo manje prodatih nekretnina u odnosu na isti period prethodne godine, ukupna vrednost prodatih stanova, kuća, zemljišta i poslovnog prostora je veća za čak 12 odsto. Dakle, prodato je manje nekretnina, ali je u njih uloženo više novca. Potražnja pomalo opada, ali se pad potražnje najviše osetio kod kupaca koji su nekretninu hteli da kupe putem stambenog kredita, zbog poskupljenja pozajmica nakon što su banke podigle referantne kamatne stope“– kažu sa sajta 4zida.rs

PROČITAJTE JOŠ

Dodaju i da Iako broj kupoprodajnih ugovora pomalo opada, i dalje raste ukupan obim novca na tržištu nekretnina, a rastu i cene.

„Da bi se desio pad cena na tržište nekretnina, prvo mora da dođe do osetnijeg I dugoročnijeg pada tražnje. Ono se za sad oseti pomalo jedino kod kreditnih kupaca, ali ne i kod investicionih kupaca, koji ulažu u nekretnine, kao i kod kupaca koji su zainteresovani za luksuznije nekretnine sa višom cenom po kvadratuIako broj kupoprodajnih ugovora pomalo opada, i dalje raste ukupan obim novca na tržištu nekretnina, a rastu i cene“, kažu za Novu sa sajta 4.zida

U kontekstu “smirivanja tržišta nekretnina”, sagovornici Nove kažu da je ovo najznačajnija zima.

Treba pratiti kako će se dalje kretati rast cena osnovnih životnih namirnica, inflacija na mikro, ali i makroekonomskom nivou.

„Ukoliko cene namirnica, ali i energenata nastave da rastu, verujemo da é doći do pada kupovne moći građana, što se posledično može odraziti i na pad potražnje za nekretninama. Ono što za sad vidimo jeste da je opala tražnja, ali da ona I dalje nije uticala na cene nekretnina“ – navode sa sajta 4zida.

Miloš Miitć iz „City experta“ kaže da cene nekretnina i dalje beleže blago povećanje, ali da je to daleko od onoga što smo imali u prethodnom periodu.

„Jedan od ključnih razloga za to je manja potražnja kreditnih kupaca, a što je uslovljeno rastom Euribora“, kaže sagovornik našeg portala.

Dodaje da ulogu u odluci o kupovini stana igra i trenutna političko-društvena neizvesnost.

Mitić savetuje i da ne bi trebalo čekati neke posebne uslove i okolnosti kada je reč o uzimanju kredita.

BONUS VIDEO: Katarina Lazarević_ Veća potražnja za stanovima bez centralnog grejanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare