Foto: Shutterstock

Čvarci su specijalitet koji se dobija od svinjske slanine i komadića masnog mesa. Nekada su bili super jeftini i uvek ukusni pa su se mogli naći u gotovo svakom srpskom frižideru. Čvarci su poslednjih godina postali toliko skupi da je danas, većini ljudi u Srbiji, sve teže priuštiti ih, gotovo da su postali luksuz na trpezi.

Najjeftiniji čvarci mogu se kupiti u mesarama, a njihova cena po kilogramu dostigla je cenu kilograma svinjskog buta. To znači da ovaj čuveni srpski specijalitet ne možete kupiti za manje od 800 dinara po kilogramu. Treba napomenuti i da su mesare u kojima možete pazariti čvarke po toj ceni malobrojne.

Nešto skuplji su oni koji se prodaju kao „rinfuz“ u trgovinama i njihova cena se kreće od hiljadu dinara pa naviše, za jedan kilogram, piše N1.

Međutim, ukoliko u nekom od trgovinskih lanaca posegnete za čvarcima koji su izmereni, upakovani, stoje na nekoj polici , a na njima vidite ime nekog poznatijeg brenda ili proizvođača mesa i mesnih prerađevina, možete se šokirati. Jer cena po kojoj neki prodaju čvarke prelazi i četiri hiljade dinara za kilogram.

I dok za kilogram „firmiranih“ duvan čvaraka treba izdvojiti više od 4 hiljade dinara, uvoznu svinjsku, suvu, pršutu možete kupiti i za hiljadu dinara manje, a što nikada nije bilo – da je čisto meso jeftinije od masti i masnoće.

Zašto su čvarci postali tako skupi?

Dragoslav Mitić koji se bavi uzgojem prasadi i svinja u selu Slatina kod Bora kaže da je problem u tome što svinje koje se danas uzgajaju, iako debele, više nisu debele kao ranije.

„Nekada su se životinje, pa i svinje hranile kukuruzom i bile su mnogo masnije. Sada više nije tako. Svinje se hrane koncentratom kako bi brže narasle i brže stigle za preradu. Kada ih hranite koncentratom ili sa vrlo malo kukuruza onda je njihova masnoća manja pa nema ni čvaraka, a ni masti. A ukoliko želite da imate mast i čvarke onda morate dobro uhraniti svinju, a to znači pre svega kukuruzom i svime ostalim jer svinje jedu sve“, objašnjava Mitić

Sekretar za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimirović kaže za N1 da ne čudi što su čvarci tako skupi.

„Ne proizvodimo dovoljno svinjskog mesa, genetika u tovu svinja je decenijama usmerena na što veći procenart mesa. Izgubile su se domaće rase svinja koje sui male i slaninu. Sada se uvozi sirovina za dobijanje čvaraka. I u Evropskoj uniji postoji nedostatk sklanine jer su i oni godinama išli na selekciju kojom će dobiti što više mesnatosti“, objasnio je Budimirović.

Čvarci su nekada bili sirotinjska hrana. Danas se proizvode razne vrste čvaraka, od duvan pa sve do takozvanih hrono čvaraka. Postali su i popularni. Bez obzira na cenu koja je otišla „nebu pod oblake“, tako skupi čvarci se prodaju i još jednom potvrđuju pravilo da svaka roba ima svoga kupca.

***

BONUS VIDEO – Od Amerikanca do Balkanca koji uživa u čvarcima_ Među nama je Džastis Rid

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar