Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Arhitekta Milan Dimitrijević rekao je za Nova.rs da prve dve linije budućeg metroa neće pokrivati sve tačke u gradu, čak i kada bi prva linija pokrila Prokop i Klinički centar. On tvrdi da plan metroa potpuno izostavlja južni deo grada - Cerak, Vidikovac, Labudovo i Petlovo Brdo - iz plana metroa, i to trajno.

„Teranjem treće linije na Prokop i Klinički centar stvaraju se dva problema. S jedne strane, imamo neracionalno pozicioniranje prve i treće linije paralelno na jednom delu, vrlo blizu (samo da bi prva išla skroz duž Beograda na Vodi), dok sa druge, treća zbog takve pozicije ne može da pokrije neke druge bitne tačke u gradu, kao što je npr. Vukov spomenik. Vukov spomenik je najbliža stanica BG:Voza širem centru i bitan za presedanje, u blizini je više fakulteta i studentskog doma, i u delu grada je koji je gusto naseljen, a ovim planom, zbog toga što prva linija ne pokriva Prokop i Klinički centar, trajno se ostavlja bez metro stanice. Metro stanica na ovoj lokaciji planirana je u svim planovima metroa još od šezdesetih godina 20. veka“, rekao je arhitekta.

Kao poslednji problem, Dimitrijević vidi to što plan metroa potpuno izostavlja južni deo grada – Cerak, Vidikovac, Labudovo i Petlovo Brdo – iz plana metroa, i to trajno.

„Ova naselja su u svim planovima metroa od sedamsedsetih godina, i ona su i građena sa metroom u vidu. Tamo živi 70.000 ljudi, a iza njih je prazan prostor koji je predviđen za buduću gradnju. Umesto metroa, ovaj plan predviđa tramvaj za ta naselja. Smatramo da je ovo ponavljanje greške poput projekta ‘Tramvajem i u 21. vek’ kada je umesto metroa širena tramvajska mreža, što se brzo pokazalo kao neadekvatno rešenje“, zaključuje Dimitrijević.

U razgovoru za naš portal Dimitrijević je dodao da se upravo zbog ovoga organizuje onlajn peticija (https://www.peticije.online/pomerimetro_linija1) u kojoj zahtevaju da se ispoštuje krak prve linije metroa koji će pokriti južni deo grada (Vidikovac, Cerak, Labudovo i Petlovo Brdo) i da prva linija metroa pokrije novu glavnu železničku stanicu Prokop i Klinički centar Srbije.

Bonus video: Metro u Pjongjangu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar