Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Neosnovana, neargumentovana, protivzakonita i suprotna opštem interesu. Tim rečima je Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije ocenio prodaju beogradskog Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi", uz preporuku da je treba poništiti. Iz nadležnog ministarstva privrede za sada nisu reagovali, a rukovodstvo Instituta za N1 kaže da nema razloga da se sumnja u ispravnost privatizacije.

„Černi“ dani za Institut Černi – deo javnosti koji je krajem prošle godine u privatizaciji video poplavu tog vodoprivrednog giganta, u suprotno je ubeđivao državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

„Ponavljam, školski primer privatizacije i u kontekstu transparentnosti, i u kontekstu šansi i perspektive ove kompanije“, tvrdio je tada Stevanović.

PROČITAJTE JOŠ

Dva meseca kasnije, taj „školski primer“ privatizacije, Savet za borbu protiv korupcije opisao je sledećim rečima: neosnovana, neargumentovana, protivzakonita i suprotna opštem interesu, a u izveštaju stoji i sumnja na korupciju i zloupotrebu službenog položaja, piše N1.

„Školski“ rečeno – prodaju Instituta Jaroslav Černi trebalo bi poništiti.

A kako ove preporuke Saveta za borbu protiv korupcije komentariše rukovodstvo Instituta i da li direktori veruju da će zbog eventualnog sukoba interesa Agencija za sprečavanje korupcije po službenoj dužnosti pokrenuti postupak protiv njih.

„Najvažnije je naglasiti da je sa pravne strane postupak privatizacije Instituta protekao u skladu sa Zakonom i nema razloga da sumnjamo u ispravnost samog procesa. Zakon ne ograničava pravo zaposlenima da učestvuju u postupku privatizacije preduzeća dokle god ispunjavaju sve zakonske uslove, a s druge strane treba razumeti da se radi o ljudima koji su gotovo ceo dosadašnji radni vek proveli u Institutu i imaju u vidu sopstvenu odgovornost za sadašnje i buduće poslovanje Instituta“

PROČITAJTE JOŠ

A u toj odgovornosti za buduće poslovanje Instituta prepoznala se i država. Privatizacija je bila neophodna pojasnio je tada javnosti državni sekretar u Ministarstvu privrede.

„Preduzeće koje je bilo sve manje i manje konkurentno na tom tržištu, i danas u Srbiji bar pet ili šest kompanija koje su mnogo potentnije, zdravije i konkurentnije od Černog, a bave se istim poslom“, rekao je tada Stevanović.

Ali generalni direktor Instituta Dejan Divac je u poslednjim izjavama za N1, a pre privatizacije, tvrdio suprotno – da im dobro ide.

„Mi smo jedna onako sasvim pristojna firma, mi smo tržišna firma pre svega, mi nismo što se tiče državnog vlasništva, nismo nikad imali ništa specijalno od države“, govorio je Divac.

Država je početkom godine Institut i zvanično za 2,58 miliona evra, što je bila početna cena, predala u ruke kompanije Milenijum tima i sedam direktora koji su i pre prodaje upravljali Černim.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar