Foto: YASSER AL-ZAYYAT / AFP / Profimedia

Nakon drastičnog pada u jednom danu, najvećeg u gotovo tri decenije, cene nafte skočile su za oko 10 odsto, jer investitori očekuju potencijalne državne ekonomske podsticaje. Takođe, i Rusija je signalizirala da su razgovori s OPEK-om i dalje mogući.

Cena fjučersa severnomorske nafte „brent“ porasla je za 3,36 dolara, za skoro 10 procenata, na 37,72 dolara za barel na prepodnevnom trgovanju, a u jednom trenutku je dotakla čak nivo od 37,75 dolara po barelu, izveštava Rojters.

Američka WTI nafta je ojačala za 3,14 dolara, takođe za oko 10 odsto, na 34,27 dolara po barelu, nakon što je prethodno zabeležila cenovni maksimum od 34,42 dolara.

Cene oba tipa nafte su u ponedeljak pale za 25 procenata, spustivši se na najniže nivoe od februara 2016. To je istovremeno bio njihov najveći jednodnevni procentualni pad od 17. januara 1991, kada je počeo prvi Zalivski rat.

Obim trgovanja za mesec unapred i „brentom“ i WTI naftom beleži rekordne rezultate nakon što se u petak raspala trogodišnja koalicija između Saudijske Arabije, Rusije i drugih velikih proizvođača nafte, takozvana grupa OPEK +, što je pokrenulo rat s cenama nafte za tržišni udeo.